Museum Het Valkhof presenteert ‘Wave’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Museum Het Valkhof presenteert vanaf 23 juli in samenwerking met Radboud Universiteit de tentoonstelling Wave

Het is de derde expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. Het vertrekpunt van de derde tentoonstelling zijn de radiogolven waarmee wetenschappers het zwarte gat waarnemen. Hedendaagse kunst, gedetailleerde illustraties en wetenschappelijke instrumenten verbeelden in Wave verschillende soorten golven, zoals licht-, geluids-, radio- en zwaartekrachtgolven.

Een reis naar het zwarte gat

Voor het oog van de hele wereld presenteerde Heino Falcke, hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen,  op 10 april 2019 de allereerste foto van een zwart gat. Samen met een internationaal team wist hij de aarde in een enorme radiotelescoop te veranderen waardoor een zwart gat in beeld kon worden gebracht. Het fascinerende feit dat hij een zwart gat – iets dat het menselijk oog niet kan waarnemen - zichtbaar wil maken, vormde voor gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut de aanleiding voor een groot beeldend onderzoek naar het zien van het niet zien. Dit doen Helbach en Wildschut in samenwerking met studenten, docenten en hoogleraren van de universiteit.

De tentoonstellingsreeks Moonshot neemt de bezoeker van Museum Het Valkhof mee op reis naar dit event met steeds een andere kijk op ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

Onzichtbare golven

De eerste foto van het zwarte gat is vastgelegd met radiogolven. Dit soort golven zijn voor onze zintuigen niet waarneembaar en daarom moeilijk voor te stellen. Heb je wel eens een steentje in een kalme vijver gegooid? Het water toont de beweging. Het golft, rimpelt en botst tegen plantjes. Zelfs voor een natuurkundige is het steentje in de vijver een bruikbare analogie voor hoe bijvoorbeeld zwaartekrachtgolven zich in de ruimtetijd gedragen. Dezelfde zwaartekrachtgolven stromen om en door ons heen, bijvoorbeeld wanneer we via de radio (radiogolven) naar Bach luisteren (audiogolven) en we een regenboog zien (lichtgolven). De mens bestaat voor 80% uit water, dus wij stromen, golven, rimpelen en botsen eigenlijk een beetje mee.

Kunst, illustraties en instrumenten verbeelden dit fascinerende gebeuren vanaf donderdag 23 juli in Museum Het Valkhof.

Deelnemende kunstenaars Wave: Johan Claassen, Tony Cragg, Otto Egberts, Erwin Heerich, Lieven Hendriks, Frank Hutchison, Kinke Kooi, Sjoerd Knibbeler, Cor Litjens, Karel Martens, Joost Rekveld, Bridget Riley, René Roeten, Jan Schoonhoven, Toon Teeken, Koos van Tol en Irene Vonck.