Het Nest Festival.
Het Nest Festival. Foto: Elske Nissen

Drift en Het Nest genomineerd voor cultuurprijs Gelderse Pauwenveer 2022

Algemeen

NIJMEGEN - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft drie festivals genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer 2022: Drift Festival en Het Nest Festival, beiden uit Nijmegen en Hoogte80 Festival uit Arnhem. Dit jaar draait de prijs om het thema duurzaamheid binnen festivals. Op 28 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft de Gelderse Pauwenveer in het leven geroepen om organisaties te steunen die een bijzondere bijdrage leveren aan een van de werkterreinen van het fonds (cultuur en natuur). De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Dit jaar wordt de Gelderse Pauwenveer uitgereikt aan een Gelders festival dat zich op bijzondere wijze inspant op het gebied van duurzaamheid. 

De hoofdprijs bedraagt 25.000 euro en een kunstwerk ontworpen door Niels van Bunningen. De twee andere genomineerden ontvangen een prijs van 5.000 euro. Het prijzengeld is bedoeld voor het verder verduurzamen van het festival. 

Genomineerden

Drift Festival uit Nijmegen bestaat sinds 2002 en zorgt voor een kruisbestuiving tussen muziek, kunst en mensen onderling. Inmiddels komen er vele duizenden bezoekers op af. Op de locatie in De Vasim op het NYMA-terrein, een creatieve en culturele hotspot in Nijmegen, draait het tijdens het festival om elektronische muziek. Op het gebied van duurzaamheid zet Drift zich al jaren in. Zo draait het festival sinds 2018 volledig op groene stroom, is er een volledig vegetarisch voedselaanbod voor bezoekers en crew en wordt er zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Naast het gebruik van een circulair bekersysteem wordt het afval in samenwerking met Renewi verwerkt zodat het gebruikt kan worden voor stadswarmte. Sinds dit jaar maakt Drift de ecologische voetafdruk van het festival meetbaar. Hiermee brengt het festival in kaart welke duurzaamheidsmaatregelen nog meer genomen kunnen worden.

Het Nest Festival uit Nijmegen vindt sinds 2017 jaarlijks plaats in het Nijmeegse Goffertpark. Het Nest richt zich op dancemuziek en is sinds de start gegroeid van 5.000 naar 16.000 bezoekers. Het Nijmeegse poppodium Doornroosje verzorgt een zeer diverse programmering en in samenwerking met het Nijmeegse podium LUX wordt het festival afgesloten met een filmvoorstelling. Het Nest heeft de ambitie om een ‘impactloos festival op het gebied van milieu’ te zijn. Dat uit zich onder meer door gebruik te maken van het vaste, groene spanningsnet, alleen vegetarisch eten aan te bieden en zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Leveranciers komen bij voorkeur uit de directe omgeving. In de toekomst wil het festival meer gaan samenwerken met andere evenementen om efficiënter gebruik te maken van goederen en transport.

Hoogte80 Festival uit Arnhem vindt sinds 2009 jaarlijks plaats tijdens het Hemelvaartweekend in het Arnhemse stadspark Hoogte 80. Een gratis toegankelijk festival waar steeds meer bezoekers genieten van theater, muziek, literatuur en eten en drinken. Wat begon als een echt wijkfestival is inmiddels uitgegroeid tot een festival dat jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers trekt. De programmering varieert van circusvoorstellingen voor kinderen tot spoken word en van exposities tot muziek- en theatervoorstellingen. Hoogte80 festival heeft een duurzame ambitie die onder andere blijkt uit het gebruik van door zonne-en windenergie opgeladen groene batterijen en generatoren die draaien op plantaardige pulp en frituurvet. Het voedselaanbod is grotendeels vegetarisch, het servies is biologisch afbreekbaar en de bekers zijn van 100% gerecycled PET. Het festival maakt daarnaast samen met andere festivals gebruik van een gezamenlijke duurzaamheidscoördinator. 

www.cultuurfonds.nl

Hoogte80 Festival.
Hoogte80 Festival.
Drift Festival.
Het Nest Festival