Op jacht, kippen als trofee
Op jacht, kippen als trofee Foto: (Bron: Archief Vrijheidsmuseum)

Lezing over plunderingen in oorlogstijd

Algemeen

NIJMEGEN - In Infocentrum WO2 Nijmegen aan de Ridderstraat 27 in Nijmegen is donderdag 23 maart een lezingen- en debatavond over plunderingen in oorlogstijd. Stilgestaan wordt bij de geallieerde plunderingen in het Rijk van Nijmegen in 1944-1945 en de plunderingen in vroegere oorlogen én in de hedendaagse actualiteit, zoals in Oekraïne. Aanvang 19.30 uur, entree 7,00 euro (enkel pin), Museumkaart niet geldig.

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Ook geallieerde soldaten maakten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig aan plundering. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Amerikanen, Britten en Canadezen roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken. Ze trokken in het Rijk van Nijmegen vrijwel alle gebouwen leeg. Wat bezielde deze militairen?

Paul Thissen zal u hierover als eerste spreker inzicht geven. Hij is gepromoveerd als historisch geograaf en werkzaam bij de provincie Gelderland als regisseur Erfgoed. Hij publiceert geregeld over de historische geografie van de regio rond Nijmegen. Zijn verhaal verwijst naar het recentelijk verschenen boek Bezet, bevrijd & geplunderd (mede van zijn hand en verkrijgbaar op deze avond) en de gelijknamige tentoonstelling die op dit moment te zien is in het Vrijheidsmuseum (t/m 9 april 2023).

Militair-historicus en publicist Christ Klep gaat in op het thema ‘plunderingen’ zoals dit dwars door de geschiedenis heen welig tierde en heden ten dage nog springlevend is in oorlogs- en crisisgebieden. Klep is verbonden aan het Instituut voor Militaire Geschiedenis als universitair docent en onderzoeker, alsook adviseur van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Bovenal is hij allround liefhebber van geschiedenis, internationale betrekkingen en wat zich nog meer afspeelt in de wereld van oorlog en vrede, defensie, politiek en maatschappij.

Na de lezingen is er ruimte voor het stellen van vragen en debat tussen de sprekers en de zaal. Na afloop is er tevens gelegenheid voor een drankje bij het Lindenberg Café. Reserveren is noodzakelijk en kan via welkom@infocentrumwo2.nl o.v.v. ‘Lezing Plunder’ of telefonisch via tel. 024-3974404.

www.infocentrumwo2.nl

Sporen van vernielingen en plundering van een school in Chernihiv, Oekraïne.