Rob Jaspers achter de microfoon.
Rob Jaspers achter de microfoon. Foto: David van Haren

Ien, de podcast #107 – Kraken in Nijmegen, Hubert Bruls en woningen voor ‘echte’ Nijmegenaren

Algemeen

NIJMEGEN – De Nijmeegse politiek heeft behoefte aan een goed overzicht van leegstaande panden in de stad. Alleen dan kan er goed tegen het kraken van panden worden opgetreden door met de eigenaren van die panden in overleg te gaan. Dat zeggen Rob Jaspers en Raymond Janssen in aflevering 107 van Ien, de podcast.

Aanleiding voor het onderwerp is de kritische houding van zowel CDA als VVD ten aanzien van onder meer krakerscollectief Nijmeegs Jantien. Kraken is immers strafbaar en die partijen willen dat daarop wordt gehandhaafd. De PvdA stelde vorig jaar juist vragen over de hoeveelheid leegstaande panden in de stad. “Ik zie in de stad toch veel panden die leeg staan”, aldus Jaspers. “Maar er is toch echt sprake van inbraak als je daar intrekt”, werpt Janssen tegen. De gemeente zou in overleg met pandeigenaren de woningnood uiteindelijk tegen kunnen gaan, luidt een voorzichtige conclusie. 

Hubert Bruls

Het lijkt erop dat Hubert Bruls nog voor een derde termijn als burgemeester op wil. Allerlei gespreksrondes en een klankbordgroep wijzen daarop. Het lot van de burgemeester, die landelijke bekendheid verwierf als coronabaas, ligt in handen van de gemeenteraad, die in meerderheid moet instemmen met een derde termijn voor Bruls. Meer details daarover zijn ook te horen in deze podcast.

Eigen bewoners eerst

Gemeenten in de buurt van Nijmegen kiezen er steeds meer voor om huurwoningen eerst aan ‘eigen bewoners’ toe te kennen en niet aan geïnteresseerden van buiten die gemeente. Ook in Nijmegen klinken deze geluiden, maar of er in de raad ook een meerderheid voor te vinden is, is vooralsnog de vraag.

Blikvanger 

In de rubriek Terugbladeren staat het bloemenwapen van Nijmegen centraal. Want ooit waren er meer van die soort blikvangers in de stad, soms zelfs in kleurcombinaties die niet iedereen graag ziet. 

Ien de podcast is beluisteren via www.iendepodcast.nl.