Afbeelding
Foto: Extinction Rebellion Nijmegen

Extinction Rebellion houdt die-in voor gemeentehuis

Algemeen

NIJMEGEN - Rebellen van Extinction Rebellion stonden maandag 5 juni opnieuw voor het stadhuis op de Korte Nieuwstraat in Nijmegen. Toen om 12.00 uur het oefenalarm klonk, hielden ze een die-in en gingen op de grond liggen. Dit doen ze om aandacht te vragen voor de ernst van de klimaatcrisis en de gemeente en alle inwoners op te roepen te handelen naar deze crisis.

“Er lagen deze maand zo’n 50 rebellen op de grond om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. De groep wil dat de overheid eerlijk is over de klimaat- en ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen en dat mensen bewust worden gemaakt van de noodzaak voor grootschalige verandering. De actie wordt door het hele land in verschillende steden gehouden. In Nijmegen nu voor de vierde keer op rij”, aldus de organisatie.

De groep is naderhand met burgemeester Bruls in gesprek gegaan. “Tijdens de actie en in het gesprek met de burgemeester werd vooral benadrukt dat Nijmegen een rol als koploper zou moeten innemen als duurzame gemeente. Twee concrete eisen die werden uitgelicht waren: géén reclame meer voor fossiele of bio-industrie en géén nieuwe gascentrale op het ENGIE-terrein. Er zijn geen toezeggingen gedaan in het gesprek, dus volgende maand weer een actie.” 

“Extinction Rebellion organiseert creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties om druk te zetten op overheden, pensioenfondsen, banken en bedrijven en ze te dwingen om de nodige maatregelen te nemen. Dit doen zij omdat burgerlijke ongehoorzaamheid een zeer effectieve manier is om snelle veranderingen tot stand te brengen. De eerstvolgende die-in vindt plaats tijdens het luchtalarm op 3 juli en is voor iedereen toegankelijk.”