Een impressie van de zogeheten die-in.
Een impressie van de zogeheten die-in. Foto: Extinction Rebellion Nijmegen

Actie Extintion Rebellion bij maandelijks luchtalarm

Algemeen

NIJMEGEN - De zelfbenoemde rebellen van Extinction Rebellion stonden maandag 6 maart voor het stadhuis aan de Korte Nieuwstraat in Nijmegen. Toen om 12.00 uur het oefenalarm klonk, hielden ze een zogeheten die-in en gingen op de grond liggen. Ze zijn van plan deze actie maandelijks te herhalen tijdens het luchtalarm. “Dit doen we om aandacht te vragen voor de ernst van de klimaatcrisis en zo gemeente en inwoners op te roepen te handelen naar deze crisis.”

“We kwamen in actie om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. We willen dat de overheid eerlijk is over de klimaat- en ecologische rampen die ons voortbestaan bedreigen en dat mensen bewust worden gemaakt van de noodzaak voor grootschalige verandering. Het uitroepen van de klimaatnoodtoestand mag geen symbolische daad blijven. Er moet actie ondernomen worden”, werd door een van de actievoerders gezegd. “Ook spreken we met onze actie de Nijmeegse gemeenteraad aan en pleiten voor een burgerberaad.” 

Tijdens de actie lagen de rebellen met vlaggen en spandoeken voor het gemeentehuis op de grond. Naast de die-in werd er een speech gehouden. De actiegroep gebruikt het oefenalarm als klimaatalarm: “Het oefenalarm is bedoeld om ons te waarschuwen voor een noodgeval, maar we zitten al in een noodsituatie, de klimaatcrisis is er al. Onze overheid doet veel te weinig om de uitstoot van broeikasgassen snel terug te brengen. In plaats daarvan blijft zij de industrieën steunen die onze levens in gevaar brengen.” 

Extinction Rebellion organiseert creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties om druk te zetten op overheden, pensioenfondsen, banken en bedrijven en ze te dwingen maatregelen te nemen. “Dit doen wij omdat burgerlijke ongehoorzaamheid een zeer effectieve manier is om snelle veranderingen tot stand te brengen.” 

De eerstvolgende die-in vindt plaats tijdens het luchtalarm op 3 april en is voor iedereen toegankelijk.