Afbeelding
Foto:

Lezing ‘100 jaar Radboud Universiteit’

Algemeen

NIJMEGEN - Jan Brabers houdt zondag 24 september een lezing in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis over ‘100 jaar Radboud Universiteit’. De lezing is van 16.00 tot 17.00 uur in de Mariënburgkapel in Nijmegen. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Entree 5,00 euro, Vriend van het Huis gratis. Aanmelden via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/events/lezing-100-jaar-universiteit-in-nijmegen/

Dit jaar bestaat de universiteit in Nijmegen 100 jaar. De Radboud Universiteit ging in 1923 van start als Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen. Bijzonder is dat de huidige universiteit eigenlijk de tweede universiteit in Nijmegen is. In 1655 werd de eerste Nijmeegse universiteit opgericht, de Kwartierlijke Academie van Nijmegen. Deze bestond niet lang. In 1679 verliet de laatste hoogleraar, Gerard Noodt, de universiteit. Het geld was op.

Bewogen geschiedenis

Jan Brabers, universiteitshistoricus van de Radboud Universiteit, gaat in op de bewogen geschiedenis van de huidige universiteit van Nijmegen. Hij vertelt onder andere over de start van de universiteit, de periode in de Tweede Wereldoorlog, de democratiseringsbeweging in de jaren zestig en zeventig, de groei van de Radboud Universiteit en het intrekken van het predicaat rooms-katholiek door de Nederlandse bisschoppen.

Ook zal hij ingaan op de betekenis van de universiteit voor Nijmegen. Zonder universiteit was Nijmegen een andere stad geweest.