Interieur van de Stevenskerk.
Interieur van de Stevenskerk. Foto:

Basteicafé: twee Nijmeegse iconen

Algemeen

NIJMEGEN - De Bastei start een nieuw seizoen van maandelijkse Basteicafés. Donderdag 12 oktober is het Basteicafé gewijd aan de twee meest in het oog springende Nijmeegse historische iconen: de Nicolaaskapel en de Stevenskerk. Laat je verrassen door bijzondere verhalen, artistieke beelden en unieke films. Van 20.00 tot 22.30 uur. Entree 7,50 euro (gratis toegang op vertoon van Museumkaart of Vriendenloterij VIP-kaart). Aanmelden via www.debastei.nl/basteicafe38

De bouwgeschiedenis van de Nicolaaskapel is door de jaren heen doordrenkt met vele veronderstellingen en spannende theorieën. Tot in de 18e eeuw heerste de overtuiging dat de kapel is ontstaan bij de stichting van Nijmegen door Julius Caesar. “Aan de hand van de jongste literatuur en onderzoekingen proberen we in de goede richting te komen van wat dit gebouw vanaf het begin af aan is overkomen”, aldus de organisatie.

“Hoe mooi de Stevenskerk nu ook is, vóór 1591 zag het interieur er heel anders uit. De bouwgeschiedenis legt de basis om de kerk beter te leren begrijpen. Vervolgens komt aan de orde wat we nog over het interieur weten vóór de verovering van Nijmegen door de protestantse Prins Maurits in 1591, waarna de Stevenskerk werd leeggehaald. Stichting Vlegel heeft onderzoek gedaan naar wat bekend is over de Stevenskerk vóór 1591.”

Voor dit Basteicafé hebben Charles van Doornewaard, Hubert Hendriks en Kees Moerbeek onderzoek verricht en de inzichten vertaald naar een artistieke interpretatie. Hubert Hendriks zal deze avond het woord voeren. Hij vertelt niet alleen, maar komt ook met veel verrassend, nieuw en verhelderend beeldmateriaal, waaronder een special over het praalgraf van Catharina van Bourbon.

De presentatie is in handen van Eric Brouwer. Met muzikale omlijsting door de huis-dj’s Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven.