Judith Herzberg te gast bij Ontmoet De Dichter

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Het Poëziecentrum, gevestigd achterin Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen, ontvangt zaterdag 11 november in het kader van Ontmoet De Dichter de bekende Judith Herzberg (1934). Aanvang 11.00 uur, entree 10 euro.

Herzberg is dichter en toneelschrijver. Haar debuutbundel ‘Zeepost’ verscheen in 1963 bij Uitgeverij Van Oorschot. ‘Sneller langzaam’ (2022 bij Uitgeverij Thomas Rap) is voorlopig haar jongste bundel, van de ongeveer 25 die zij het licht deed zien (de bibliofiele bundels niet meegerekend). Haar werk wordt alom gewaardeerd en is met gerenommeerde prijzen overladen.

De dichtkunst van Herzberg wordt gekenmerkt door de ellips. Zij laat woorden weg, zinsdelen, zinnen; springt van gedachte naar gevoel, slaat soms een gedachte over die de lezer dan zelf maar moet invullen. De ellips komt veel voor in parlando-poëzie, gedichten geschreven in de gesprekstoon, vaak met een humoristische toon.

Over haar werk en de thematiek zegt zijzelf:  “De gedichten komen voort uit mijn poging twee dingen, die op het eerste gezicht geen verband lijken te hebben met elkaar, toch te rijmen.”