Een verpleegster voedt Nederlandse kinderen uit CARE-pakketten, circa 1953.
Een verpleegster voedt Nederlandse kinderen uit CARE-pakketten, circa 1953. Foto: CARE

Vrijheidsmuseum zet voedselhulp in het zonnetje

Algemeen

GROESBEEK - Ter gelegenheid van de 78ste verjaardag van de internationale hulporganisatie CARE is de expositie van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek verrijkt met twee ogenschijnlijk verwaarloosbare objecten: twee kartonnen dozen. Achter iedere doos schuilt een verhaal van voedselhulp zonder grenzen. 

De ene oude kartonnen doos was ooit gevuld met oorlogsrantsoenen die een Duitse emigrant in Amerika kort na de Tweede Wereldoorlog stuurde naar een familie in Nederland, terwijl de andere, nieuwe doos dit jaar nog werd uitgereikt aan Oekraïense vluchtelingen. 

De twee dozen worden omringd door teksten, historische foto’s, brieven en interviews die verhalen vertellen over immigratie, verzet, gevangenschap, vriendschap, en de geschiedenis van ruim 100 jaar voedselhulp. In deze mini-expositie ’Object van de Vrijheid, die tot en met 2 juni 2024 te zien is, wordt een grensoverschrijdend verhaal blootgelegd over solidariteit en medemenselijkheid.

Inmiddels is CARE een wereldwijde hulporganisatie die zich bezighoudt met noodhulp, het bestrijden van ongelijkheid en het vergroten van de weerbaarheid van arme gemeenschappen tegen de effecten van klimaatverandering, natuurgeweld en conflict. Nog steeds bevat een kartonnen CARE doos vaak voedsel, maar soms ook een tent en slaapzak, of toiletartikelen. Naast de hulp aan Oekraïne verleende CARE Nederland recent hulp in onder meer Soedan, Gaza, Marokko, Afghanistan, Turkije en Syrië.

www.vrijheidsmuseum.nl

Afbeelding
Afbeelding