Op zoek naar de beste zet.
Op zoek naar de beste zet. Foto: Oscar Bos

Josephine Damen uit Nijmegen Nederlands kampioen Onderwaterschaken

Algemeen

NIJMEGEN - De Nijmeegse Josephine Damen is in Groningen Nederlands kampioen Onderwaterschaken geworden bij de vrouwen. 

Het NK Onderwaterschaken maakt deel uit van het Chessfestival Groningen dat ieder jaar in december wordt georganiseerd. Aan dit schaakfestival doen ruim 300 schakers mee. De meeste schakers namen ‘op het droge’ deel aan een van de klassieke meerdaagse schaaktoernooien die werden georganiseerd. Een klein deel van de schakers durfde een sprong in het diepe aan. Zij streden in het Willem Alexander Bad om de Nederlandse titel Onderwaterschaken. 

Opvallend hierbij was de grote Nijmeegse delegatie, met maar liefst 11 schakers van Studenten Schaakvereniging Tussen de Torens. Bij het onderwaterschaken staat een verzwaard en magnetisch schaakbord  op de bodem van een 120cm-diep zwembad. De speler wacht staand, met het hoofd boven water de zet af van de tegenstander. Als de opponent weer boven water komt, kan de tegenzet op de bodem van het bad worden gedaan. 

Naast de denkkracht (60%) is de zwemconditie (40%) belangrijk bij het onderwaterschaken. Voor Josephine Damen, lid van zwemclub MZC’80 uit Malden en schaakclub Strijdt met Beleid (SMB) een passende combinatie. Het NK werd voor de tweede keer georganiseerd. Zowel titeldrager GM Sipke Ernst (algemeen) als Marjoke Groot (vrouwen) moesten het kampioenschap 2023 laten aan Zyon Kollen en Josephine Damen. De organisatie is van plan om volgend jaar het WK Onderwaterschaken te organiseren.