Theatermaker en publiekshistoricus Tijmen Dokter.
Theatermaker en publiekshistoricus Tijmen Dokter. Foto: Hilde Werner

De Lindenberg herdenkt 80 jaar bombardement en bevrijding

Algemeen

NIJMEGEN - In de week van 19 februari herdenken we in Nijmegen een zwarte dag in de geschiedenis: het verwoestende bombardement op de Nijmeegse binnenstad op 22 februari 1944. 

Om hier met aandacht bij stil te staan, vinden in de stad initiatieven plaats, waaronder de muzikale vertelavond ‘Words on War’ op maandag 19 februari en de voorstelling ‘Het Gelegenheidsbombardement’ op woensdag 21 februari. Deze twee activiteiten in Lindenberg Cultuurhuis zijn gratis te bezoeken.

Words on War 

Met woorden die de bezoeker mee terugnemen in de tijd, wordt tijdens ‘Words on War’ herdacht wat er 80 jaar geleden is gebeurd tijdens het bombardement op de Nijmeegse binnenstad. 

Naast verhalen over onvrijheid, klinken ook vertellingen over hoop voor de toekomst. Met theatermaker en publiekshistoricus Tijmen Dokter, verhalenverteller Chiem van Straaten, (oud) stadsdichter Heidi Koren en campusdichter Thijs Kersten. Dichter, schrijver en columnist Qader Shafiq sluit af met een vrijheidsoverweging.

Het Gelegenheidsbombardement

‘Het Gelegenheidsbombardement’ (voor iedereen vanaf 12 jaar) is een op maat gemaakte voorstelling over het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. 

Actrice Anne Rats combineert de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van een jonge Nijmeegse vrouw Emma die haar hele familie verliest en een jonge Amerikaanse piloot Henry. Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. Kun je als jong mens ‘doorleven’ tijdens een oorlog en hoe leeft die oorlog in jou voort nadat deze is afgelopen? 

Lichtprojecties

Naast deze voorstellingen zijn er in de week van 19 februari ook lichtprojecties op diverse gebouwen in de binnenstad te zien. Ook de Market Garden muurschildering op het Lindenberg-gebouw wordt uitgelicht.

Aanmelden

In verband met beperkte beschikbaarheid van stoelen is aanmelden verplicht voor ‘Words on War’ en Het Gelegenheidsbombardement. Graag aanmelden via de website www.delindenberg.com.