Afbeelding
Foto:

Lezing over bombardement op Nijmegen

Algemeen

NIJMEGEN - Ber Jansen verzorgt zondag 18 februari van 15.30 tot 17.00 uur een lezing over het bombardement op Nijmegen in 1944. De lezing is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gevestigd in de Mariënburgkapel aan Mariënburg 26 in Nijmegen

Op 22 februari 2024 is het tachtig jaar geleden dat Nijmegen werd gebombardeerd. Er vielen bijna 800 doden en ongeveer 2.000 gewonden. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis staat stil bij deze gebeurtenis met een lezing van Ber Jansen. Er is vanaf 1 februari hierover ook de tentoonstelling ‘Twee minuten’ te zien in de Mariënburgkapel.

Door het bombardement van de geallieerden raakten op 22 februari 1944 een groot deel van de oude historische binnenstad van Nijmegen en het station onherstelbaar beschadigd. Daarmee is het bombardement van Nijmegen één van de grootste rampen die Nederland in de 20ste eeuw hebben getroffen. Na de oorlog werd aan deze gebeurtenis weinig aandacht besteed. Pas twintig jaar na het bombardement werd het voor het eerst herdacht.

Jansen vertelt over de gevolgen van het bombardement en zet de gebeurtenissen overzichtelijk op een rij. Waar vielen de meeste slachtoffers en waarom was het aantal slachtoffers zo hoog? Hij gaat in of het een ‘vergissingsbombardement’ was en waarom er na de oorlog zo weinig aandacht voor was.

Entree 5,00 euro, Huisvrienden hebben gratis toegang. De Mariënburgkapel is rolstoelvriendelijk ingericht.

Aanmelden via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/events/lezing-nijmegen-gebombardeerd/