De familie Pels (St. Stephanusstraat 151), v.l.n.r. Nefthalie, Eva, Israël, Dries, Simon en Nathan, ca. 1925.
De familie Pels (St. Stephanusstraat 151), v.l.n.r. Nefthalie, Eva, Israël, Dries, Simon en Nathan, ca. 1925. Foto: Privécollectie Hetty van Embden-Pels

Plaatsing Stolpersteine: Nijmegen eert slachtoffers van het naziregime

Algemeen

NIJMEGEN - In de Nijmeegse wijk Bottendaaal worden zondag 14 april bij tien woningen 26 Stolpersteine gelegd.

De Stolpersteine herinneren aan de families Pels-Koperenberg en Pels-Levie, Wolff-Kaas, Bos-Krause, Monnikendam-Frankenhuis, Kwiat-Friedländer, Roos-Serphos, Sons-Kool en aan Hans Menkel en Meijer Mug. Tijdens de legging voeren burgemeester Bruls, rabbijn Mendel Levine en enkele nabestaanden en anderen het woord. Violist Thomas Ruffmann en klarinettist Johan Gudden luisteren de ceremonie op met passende muziek.

De plechtigheid begint zondagmiddag 14 april om 13.00 uur ter hoogte van Oude Groenewoudseweg 262 in Nijmegen. Daarna worden stenen gelegd in straten in de wijk Bottendaal,  De legging wordt afgesloten rond 17.00 uur.

Stolpersteine,  letterlijk ‘struikelstenen’, zijn vierkante steentjes met een goudgele bovenkant van messing. Ze worden geplaatst voor het laatste vrijwillig gekozen woonadres van Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd om – op enkele uitzonderingen na – vermoord te worden. Ook voor andere vervolgde Nijmegenaren worden deze stenen gelegd. Op elke steen staan de naam, geboortedatum, datum van deportatie en sterfdatum, voor zover bekend, van degene die is vermoord. Stolpersteine zijn het kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die vorig jaar persoonlijk naar Nijmegen kwam om ze zelf te kunnen leggen. 

Iedere steen bevat slechts summiere informatie. Op de website www.oorloginnijmegen.nl worden de lotgevallen van de slachtoffers uitgebreid beschreven. 

Doneren 

Stichting Stolpersteine Nijmegen streeft ernaar om voor alle circa 450 Joden en andere Nijmegenaren die slachtoffer zijn geworden van het naziregime Stolpersteine te laten maken.

Stolpersteine kunnen alleen worden gelegd dankzij donaties uit de samenleving. Iedereen kan doneren, alle beetjes helpen! Of het nu een klein bedragje is of genoeg voor één Stolperstein. Het plaatsen van een Stolperstein kost 150 euro. Op de website www.stolpersteine-nijmegen.nl staat uitgebreide informatie over de stichting en hoe een bijdrage kan worden overgemaakt.

Iedereen kan een aanvraag indienen voor het leggen van een of meer Stolpersteine in Nijmegen, bijvoorbeeld voor een dierbare, een familielid of een voormalige buurtbewoner, mits die aan de criteria voldoet. Neem contact op met de stichting via informatie@stolpersteine-nijmegen.nl