Foto: Pexels
Foto: Pexels
zaken

3 tips om een professionele indruk te maken bij een eerste ontmoeting

Zakelijk

De eerste indruk is goud waard. Dat geldt bij relaties, maar ook zeker op de werkvloer. De eerste minuten van de ontmoeting zijn al bepalend en geven doorgaans zelfs al doorslag of een klant wel of niet met een bedrijf in zee gaat. Daarom is het des te belangrijker om een professionele indruk te maken. Zeker tijdens die allereerste ontmoeting. Je wilt professioneel overkomen. Maar hoe pak je dit dan aan? Hieronder volgen drie tips om aandacht aan te besteden. 

1. Draag zorg voor kwalitatieve materialen 

Wees je ervan bewust dat je gedrag volledig onder de loep ligt. Een klant zal op alles letten. Zelfs op het soort materialen dat je tijdens de ontmoeting gebruikt. Het komt bijvoorbeeld voor professioneler over als je een contract uit een Documentenmap vandaan tovert, dan als je deze gewoon ergens los in je tas hebt liggen. Dit zijn kleine dingen die al groot verschil kunnen maken. Zelfs het soort pen dat je gebruikt, kan de klant informatie geven. Als je al weinig aandacht schenkt aan de materialen die je dan gebruikt, wat zegt dit dan over het werk dat je doet? 

Zorg er daarom voor dat je gehele look professionaliteit uitstraalt. Denk hierbij uiteraard aan je outfit, maar vergeet ook zeker niet de spullen die je gebruikt tijdens de ontmoeting. Investeer daarom in een goede tas, kwalitatieve pennen en een documentenmap om alles in te bewaren. Kies voor een kwalitatieve shop om deze spullen in te slaan. Denk bijvoorbeeld aan de producten van Castelijn en Beerens

2. Blijf dicht bij jezelf 

Sommige mensen verstoppen zich in outfits die voor het publiek misschien professionaliteit lijken uit te stralen, maar waar ze zich zelf helemaal niet prettig in voelen. Hoewel het belangrijk is om er verzorgd uit te zien, betekent dit niet dat je kleding moet dragen waar jij je niet goed bij voelt. Integendeel zelfs. Als jij je niet goed voelt in een bepaalde outfit, dan straal je dit uiteindelijk ook uit. Ook dat is niet goed voor die allereerste indruk. Het is vooral belangrijk dat je er verzorgd uitziet, maar je bepaalt zelf hoe je dit aanpakt. 

3. Vraag mensen om feedback 

Het is best lastig om te achterhalen hoe mensen jou zien na een ontmoeting. Vraag daarom eens aan naasten of zij jou kunnen beschrijven. Ze moeten hierbij echt eerlijk zijn. Zou jij iemand zijn waar ze direct op af zouden stappen? Heb je een open uitstraling of lijk je misschien wat nors? Dit zijn vaak dingen waar je jezelf helemaal niet van bewust bent. Die feedback kun je vervolgens gebruiken om kleine veranderingen aan te brengen.