Afbeelding
zaken

Een scheiding kan grote impact hebben op de kinderen

Zakelijk

Als een stel uit elkaar gaat en er zijn minderjarige kinderen bij betrokken, dan maakt dat de zaak altijd meer gecompliceerd. Zijn er geen kinderen, dan kun je uit elkaar gaan en hoef je elkaar als je dat niet wilt niet meer te zien. Maar met kinderen blijf je altijd bij elkaar betrokken. Het is daarom belangrijk om bij een echtscheiding goede afspraken te maken om de situatie voor de kinderen zo stabiel mogelijk te laten zijn. Als er grote spanningen zijn tussen beide ouders heeft dat onherroepelijk zijn weerslag op de kinderen.

Afspraken maken voor na de scheiding

Veel stellen maken gebruik van mediation bij een scheiding. Onder leiding van mediator in Nijmegen Johan Bosveld krijgen beide partijen de gelegenheid om hun zienswijze te geven over de verdeling van de boedel, wat er met de echtelijke woning moet gebeuren, hoe schulden worden verdeeld en uiteraard wat er voor de kinderen wordt geregeld en afgesproken. Als beide partijen nog wel door één deur kunnen dan kunnen deze gesprekken uiteraard met beide partners tegelijk worden gevoerd. De mediator noteert alle punten en komt met een voorstel. Dit wordt opgenomen in een convenant. Voor de kinderen wordt een ouderschapsplan opgesteld.

Een stabiele situatie voor de kinderen’

Hoezeer aanstaande ex-partners het ook met elkaar oneens zijn, het is heel belangrijk om de kinderen een stabiele situatie te bieden. Dat de ouders gaan scheiden heeft al enorme impact. Als er dan ook nog onduidelijkheid is over waar de kinderen gaan wonen en wanneer ze dan de ouder zijn bij wie ze niet wonen. Ook maken kinderen zich vaak grote zorgen over een nieuwe school en het verlies van vriendjes en vriendinnetjes. Daarom is het heel belangrijk om voor de kinderen zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen.

De uitspraak van de scheiding

Als er goede afspraken zijn gemaakt dan kan een echtscheiding snel worden geregeld. De advocaat dient hiervoor een verzoek in bij de rechtbank. Als er geen grote problemen zijn, kan een stel gebruikmaken van een gezamenlijke advocaat. De rechter zal het echtscheidingsverzoek toetsen en daarbij ook de inhoud van een convenant en ouderschapsplan meewegen. Als hierin geen punten staan die tot vragen leiden, kan de echtscheiding snel worden uitgesproken. Als er geen strubbelingen zijn, kan een echtscheiding binnen gemiddeld 6 weken worden uitgesproken.

Na de uitspraak van de rechter zijn de afspraken in het convenant en ouderschapsplan bindend omdat ze deel uitmaken van het echtscheidingsvonnis. Dit betekent dat als één of beide partners wijzigingen willen, ze hiervoor naar de rechter moeten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er altijd wel onderling nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt. Vaak is het dan wel verstandig om deze op papier te zetten en dit document beiden te ondertekenen. Zo zijn er geen misverstanden en weten beiden wat er is afgesproken in afwijking van wat er in het convenant of het ouderschapsplan.