Afbeelding
zaken

Wanneer schakel je een advocaat familierecht in?

Zakelijk

Een advocaat familierecht houdt zich bezig met persoonlijke zaken. Die gaan vaak gepaard met veel emoties. Daarom is het zaak om bij dit soort kwesties een advocaat in de arm te nemen die goed op de hoogte is van alle wet- en regelgeving. Bij vooral grotere kantoren specialiseren de advocaten die er werken zich doorgaans. De één doet strafrechtzaken, de ander letselschade en weer een ander is expert op het gebied van auteursrecht of huurrecht. En zo zijn er dus ook familierecht advocaten die je kunnen bijstaan bij een echtscheiding, een geschil over een erfenis of bij het regelen van een adoptie.

Schakel de advocaat tijdig in

Als je te maken hebt of krijgt met een familierechtzaak, schakel dan tijdig een advocaat in. Die kan zich dan goed in de zaak verdiepen om op die manier jouw belangen zo goed mogelijk te behartigen. Vaak komen er veel aspecten bij een zaak kijken die allemaal goed moeten worden afgewogen. Dat kost tijd en je wilt natuurlijk dat de zaak snel maar ook correct wordt afgehandeld. Als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je ex-partner over het betalen van alimentatie dan kun je een familierecht advocaat inschakelen. Die kan je bijstaan als je naar de rechter stapt om de betaling van het overeengekomen bedrag af te dwingen. Met een gerechtelijke uitspraak kun je zelfs beslag laten leggen op het inkomen van je ex-partner of op roerende en onroerende goederen.

Zorg dat de advocaat over alle informatie beschikt

Verzamel alle informatie die voor de zaak relevant kan zijn. Wil je een testament aanvechten dan kun je bijvoorbeeld stukken overleggen waaruit blijkt dat de opsteller met jou afspraken heeft gemaakt, of dat hij of zij ten tijde van een testamentswijziging niet toerekeningsvatbaar was. Dit soort zaken vergt vaak wel een heel lange adem. Sommige families liggen jaren met elkaar overhoop als er ruzie is over de erfenis. Een advocaat kan ervoor zorgen dat er objectief naar de zaak wordt gekeken en dat de rechter die uitspraak moet doen een duidelijk beeld krijgt van de situatie. Dit geldt natuurlijk ook bij andere zaken. Als jij en je partner besluiten om te gaan scheiden is het belangrijk dat alle informatie beschikbaar is bij je advocaat. Dit kan gaan om overzichten van schulden en bezittingen maar ook om onderling gemaakte afspraken over de kinderen.

Laat de advocaat het woord doen

Als de situatie zeer precair is, is het verstandig om de advocaat het woord te laten doen. Natuurlijk zal een rechter ook jou vragen stellen over de situatie. Maar je kunt altijd afspraken maken over wie het woord doet tijdens een zitting. Vraagt de rechter je expliciet om zelf te antwoorden, dan kun je voordat je dat doet altijd eerst met je advocaat overleggen, die je kan adviseren wat je het beste kunt zeggen. Op die manier kan je advocaat je optimaal ondersteunen tijdens de zitting. Dit leidt hopelijk tot een bevredigend resultaat als de rechter uitspraak doet. 

Bron: https://debrouweradvocaten.nl/familierecht-advocaat/