Afbeelding
zaken

Zo gebruik je je houtkachel op een verantwoorde manier

Zakelijk

Veel mensen hebben een houtkachel. Soms voor de gezelligheid, soms om te kunnen besparen op de gas- of stroomrekening. Met een houtkachel kun je de woonkamer in principe prima warm stoken in de winter. Wel moet je daarvoor een paar veiligheidsregels in acht nemen. Bij het gebruik van een houtkachel kan gemakkelijk een schoorsteenbrand ontstaan. Ook bestaat het risico voor koolmonoxidevergiftiging. Het is dus zaak om alle veiligheidsvoorschriften goed in acht te nemen voordat je een vuurtje stookt in de haard. Daarnaast is het belangrijk om hout te gebruiken dat op verantwoorde wijze is gekapt. Het is verboden om in een bos hout te sprokkelen. Ook als een boom is omgewaaid mag je daar geen hout van zagen. De boom is eigendom van Staatsbosbeheer of een andere eigenaar van het bos. Hout meenemen is dus diefstal en komt je op een bekeuring te staan als je wordt betrapt.

Waar koop je hout voor de kachel?

Je kunt heel gemakkelijk haardhout online bestellen. Dit hout wordt in balen van een kuub verkocht. Ook grotere hoeveelheden zijn mogelijk. Je kunt kiezen voor een mix of voor één houtsoort. Dit hout is verantwoord gekweekt en gekapt en bovendien al in handzame blokken gezaagd. Het hout moet droog worden opgeborgen, de meeste mensen die een houtkachel hebben maken hiervoor een houthok in de tuin. Hout dat je koopt bij een handelaar is al gedroogd en kun je dus direct gebruiken, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. Vers hout is niet geschikt voor de kachel, omdat het bij het branden enorm gaat spatten vanwege het vocht dat er nog in zit. Afhankelijk van de houtsoort moet het daarom minstens een jaar en soms nog langer drogen voordat je het voor de kachel kunt gebruiken.

Let altijd op de veiligheid

Als je de houtkachel aanmaakt moet je altijd bij het vuur in de buurt blijven. Ga ook zeker niet slapen als de kachel nog brandt, let er dus op wanneer je nog een blok op het vuur gooit dat je dan moet wachten tot dit is opgebrand. Gebruik bij voorkeur een kachel met een vuurbestendige glazen deur. Het is dan bijna onmogelijk dat er vonken de kamer in vliegen. Zeker als je jonge kinderen hebt of huisdieren is het belangrijk ervoor te zorgen dat zij zich niet aan het vuur kunnen verwonden. Zorg er ook voor dat er goed wordt geventileerd en dat er geen rook de kamer in kan komen. Laat de schoorsteen na ieder stookseizoen vegen zodat deze weer goed dienst kan doen als je in de herfst de kachel weer aansteekt.

Advies van het RIVM

Afhankelijk van de weersomstandigheden adviseert het RIVM op sommige momenten om geen houtkachel te stoken. Dit is in verband met de luchtkwaliteit. Mensen met COPD of andere luchtwegaandoeningen kunnen dan veel hinder hebben van de rook die wordt uitgestoten.