Afbeelding
zaken

Zo verwerk je de bijtelling van de auto van de zaak in je aangifte

Zakelijk

Als je een auto van de zaak hebt dan kunnen er twee mogelijkheden zijn. Je mag de auto onder geen voorwaarde ook privé gebruiken, of de auto mag wel privé worden gebruikt met een bijtelling bij de inkomstenbelasting. Als je eigen baas bent dan is het logisch als je een auto die op de zaak geregistreerd staat ook privé gebruikt. Het is zaak om de bijtelling correct te verwerken in je aangifte zodat hiervoor het juiste bedrag bij je inkomen wordt opgeteld. De Belastingdienst hanteert deze bijtelling omdat je privé voordeel hebt van de auto van de zaak als je die niet alleen gebruikt voor zakelijke kilometers.

Alleen zakelijk gebruik

Wanneer je een auto van de zaak hebt die alleen voor zakelijke kilometers mag worden gebruikt, houd er dan rekening mee dat dit zeer strikt wordt gehanteerd. Even tien of twintig kilometer omrijden om boodschappen te doen kan misschien een paar keer per jaar, maar zeker niet elke week. In principe moet elke gereden kilometer kunnen worden verantwoord met een zakelijke activiteit. Daarmee smokkelen betekent dat je het risico loopt dat dit bij een controle door de Belastingdienst aan het licht komt. Dit betekent een forse naheffing plus een boete. Soms geldt een vrijstelling van de werkgever voor privé kilometers van bijvoorbeeld 500 kilometer per jaar. Maar daar zit je relatief snel aan.

Een leaseauto van de zaak

Bij een leaseauto van de zaak gelden dezelfde regels als wanneer je de auto zelf aanschaft met geld van de zaak en de kosten aftrekt als zakelijk. Als je een leaseauto hebt als zelfstandig ondernemer dan mag je daar uiteraard ook privé mee rijden. Maar je moet wel goed bijhouden welke kilometers zakelijk zijn en welke privé. Je kunt hier een handmatige administratie van bijhouden. Maar als je veel op de weg zit, dan kan dat aardig in de papieren gaan lopen. Dan is het handiger om een digitaal tracking systeem te gebruiken. Uit de gegevens kun je direct zien waar je bent geweest en wanneer en hoeveel kilometer daarvoor is gereden. Zo kun je gemakkelijk ritten markeren als zakelijk of privé zodat er geen fouten worden gemaakt bij het doen van aangifte. Deze informatie kun je ook direct doorsturen naar je boekhouder als je de verwerking van aangiftes hebt uitbesteed.

Hoeveel bijtelling geldt voor mijn auto van de zaak?

Het bedrag dat je moet vermelden als bijtelling voor een zakelijke auto hangt af van merk, type en leeftijd van de auto. Hiervoor gelden vaste bedragen. De eerste vijf jaar wordt een andere berekening toegepast dan in de eventuele jaren daarna dat je de auto nog gebruikt. Let er op dat de regels per jaar kunnen verschillen. Zorg dus dat je over de juiste informatie beschikt als je je aangifte gaat invullen. De Belastingdienst verstrekt hierover uiteraard actuele gegevens op het moment dat het weer de tijd is om de jaarlijkse inkomstenbelasting aangifte te verwerken.

Bron: https://www.accredis.nl/netto-bijtelling-berekenen-2024/