Afbeelding
zaken

Wanneer ben je een goede leidinggevende?

Zakelijk

Een functie als leidinggevende krijg je vaak omdat je ‘aan de beurt bent voor promotie’. Vaak wordt iemand tot chef benoemd als diegene al een tijd op de afdeling werkt en als de chef boven hem promotie maakt of vertrekt. Maar ben je daarmee ook meteen een goede leidinggevende? Feit is dat leidinggeven niet bij iedereen is aangeboren. Daarom wordt er vandaag de dag gelukkig vaker eerst gekeken of je wel geschikt bent voor zo’n functie in plaats van dat je automatisch promotie maakt. Maar wat is nu precies een goede leidinggevende?

Luisteren is heel belangrijk

Wanneer je bij Trainingsbureau BTR Trainingen een training leidinggeven volgt, dan ontdek je dat het belangrijker is om te luisteren dan om zelf aan het woord te zijn. Door te luisteren ontdek je wat er speelt op de afdeling en waar het personeel mogelijk tegenaan loopt bij het dagelijks werk of bij het oppakken van nieuwe projecten. Als je weet wat het personeel nodig heeft om het werk goed te kunnen doen, dan kun je daarop inspelen. Medewerkers moeten zich dan ook veilig voelen om feedback te geven en zaken aan te kaarten. Stel je daarvoor open en je zal als chef veel waardering oogsten.

Aansturen, maar hoe pak je dat aan?

Je mag van een medewerker verwachten dat hij zijn dagelijks werk gewoon zonder aansturing kan doen. Daar moet je dan ook het vertrouwen voor geven. Niets is zo irritant voor personeel als de chef zich tot in detail overal mee bemoeit en als overal een paraaf van de chef voor nodig is. Sturen op hoofdlijnen is een gouden stelregel voor iedere leidinggevende. Een medewerker die na een redelijke inwerkperiode niet in staat is om het dagelijks werk zonder 1 op 1 begeleiding te doen is simpelweg niet geschikt voor de baan. Mensen die hun dagelijks werk gewoon prima kunnen vinden het vaak buitengewoon irritant als de leidinggevende hen voortdurend op de vingers kijkt.

Leren leidinggeven

Het is geen schande als je moet leren om leiding te geven. Je kunt hier een training voor volgen waar je handige handvaten krijgt aangereikt om jezelf als leidinggevende op een positieve manier ten dienste te stellen van het team. Als je personeel jou als leidinggevende waardeert dan heeft dat een direct positief effect op het team. Je medewerkers zullen bereid zijn om indien nodig een stapje harder te lopen om het team goed te laten draaien. En daar profiteert het bedrijf vervolgens weer van. Daarom zal een bedrijf graag investeren om van jou een gewaardeerde leidinggevende te maken. Overigens is het ook zeker geen schande om aan te geven dat je jezelf niet geschikt vindt om leiding te geven of de baan terug te geven als je daar na een aantal maanden achter komt. Dit is altijd beter dan dat er conflicten ontstaan of dat je met een burn-out thuis komt te zitten.

Kijk voor meer informatie over nuttige trainingen op https://www.btrtrainingen.nl/training/effectief-beinvloeden/