Afbeelding
zaken

Kinderen met een leerachterstand hebben baat bij bijles

Zakelijk

Een kind kan om verschillende redenen een leerachterstand hebben. Soms ligt een vak het kind niet, soms is de thuissituatie niet ideaal. Soms loopt een leerling een achterstand op als gevolg van een verhuizing of andere reden waarom er van school moet worden gewisseld. Een kind dat niet goed kan meekomen met een bepaald vak heeft vaak al snel de neiging om het dan maar op te geven. Maar als het gaat om een vak waarin verplicht examen moet worden gedaan, zoals Engels of wiskunde, dan kan dat betekenen dat de leerling geen diploma haalt. Met tijdig ingrijpen kan dit vaak worden voorkomen.

Bijles kan het verschil maken

Als student kun je aan de slag als docent voor bijles wiskunde, Nederlands,, Engels of andere vakken. Je begeleidt meestal een kleine groep leerlingen of geeft individueel bijles. Dit laatste kan ook bij de leerling thuis. De bijlessen worden bij voorkeur afgestemd met de school. De docent kan immers het beste aangeven waar de leerling behoefte aan heeft. Vaak kunnen scholen ook lesmateriaal beschikbaar stellen dat aansluit bij de lesstof op school. Door de resultaten te monitoren met de school kan bovendien worden beoordeeld of de bijlessen effect hebben doordat de leerling hogere cijfers haalt voor toetsen. Als een leerling betere resultaten boekt gaat hij of zij het desbetreffende vak vaak ook meteen een stuk leuker vinden. Dit is natuurlijk een goede stimulans om de resultaten nog verder te verbeteren.

Bijles geven als bijbaan

Als je student bent, dan kun je bijles geven als bijbaan. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met je voorkeuren qua vak en leeftijd van de leerlingen. Je kunt leerlingen begeleiden in het basisonderwijs met taal en rekenen, of je ondersteunt leerlingen in het voortgezet onderwijs met specifieke vakken waar zij moeite mee hebben. Bijles instituten geven vaak bijles op een vaste locatie, aan een kleine groep van 4 tot maximaal 8 leerlingen. Deze bijlessen vinden plaats in aansluiting op de schooluren, dus meestal van maandag tot en met vrijdag. Een leerling krijgt doorgaans 1 of 2 keer bijles per week. Het is daarbij de bedoeling dat de leerling op eigen kracht opdrachten maakt en dat de bijlesdocent daarbij een ondersteunende rol vervult waarbij de leerling zelf de juiste antwoorden voor opdrachten bedenkt.

Wie zijn geschikt als bijles docent?

Je bent geschikt als bijlesdocent als je in staat bent om kennis op een prettige manier over te brengen op een leerling. Je hoeft niet per se de lerarenopleiding te volgen, ook als je een andere studie volgt kun je prima aan de slag als docent voor bijlessen. Je kunt daarbij zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent. Op die manier kun je het bijles geven optimaal combineren met het volgen van lessen en colleges. Naast dat je de leerlingen bijles geeft ben je ook het aanspreekpunt voor de ouders en voor de school. Je geeft resultaten door en communiceert met de ouders over de vorderingen die hun kind maakt. Je adviseert daarbij ook of er meer bijles nodig is of dat de bijles kan worden afgebouwd.