Burgemeester Bruls
Burgemeester Bruls Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Een veilig thuis

Algemeen

Als je aan iemand vraagt waar hij zich het meest op zijn gemak voelt, zullen de meesten van ons zeggen: thuis. Thuis kun je jezelf zijn, ben je omringd door je eigen spulletjes, je gezin, je huisdieren. Je kunt er rust vinden te midden van de drukke wereld om je heen. 

Zeker de afgelopen coronatijd en in de lockdowns hebben we veel tijd thuis doorgebracht. Sommigen zijn het thuiszijn daardoor meer gaan waarderen, anderen kunnen juist niet zonder de gezelligheid buitenshuis. Maar helaas kan niet iedereen rekenen op een fijne thuisbasis. Ruim 8 procent van de Nederlanders vanaf 16 jaar had het afgelopen jaar te maken met huiselijk geweld. En vrouwen zijn vaker slachtoffer dan mannen. Dat zijn heftige cijfers, te bedenken dat ook zoveel mensen in onze stad hier in stilte onder lijden.

Half november wordt jaarlijks een week tegen kindermishandeling georganiseerd, en afgelopen donderdag 25 november was de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Op die dag verlichten wij de Mariënburgkapel in het centrum ook oranje, als symbool dat Nijmegen de internationale campagne Orange the World steunt. In heel veel landen op de wereld wordt op deze manier stilgestaan bij geweld tegen vrouwen en meisjes, om het bespreekbaar te maken en aan te pakken. Maar ook in ons ontwikkelde, welvarende Nederland lijden dus veel vrouwen en kinderen, en overigens ook mannen, onder mishandeling en geweld van hun partner, een gezinslid of familielid.

De afgelopen weken staan onze kranten en nieuwssites vol met verhalen over geweld bij demonstraties en rellen op straat. Daar wordt veel over gepraat. Het is onacceptabel en het wordt ook hard aangepakt. Maar veel minder zichtbaar, en minstens zo erg, is het geweld dat dagelijks achter de Nijmeegse voordeuren plaatsvindt. En dat maakt het zo moeilijk om aan te pakken. Mensen die het meemaken, durven er vaak niet over te praten met anderen. Mensen die vermoeden dat er geweld speelt bij vrienden of buren thuis, durven er vaak niet over te beginnen, want: wat als je het mis hebt? En daarmee houden we de pijn, de eenzaamheid en de angst met zijn allen in stand. Huiselijk geweld houdt niet vanzelf op. 

Tegen de mannen, vrouwen en kinderen die thuis mishandeld worden, maar ook tegen degenen die zelf dader zijn, wil ik daarom zeggen: er is hulp voor je. Praat erover, met wie dan ook. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook als je signalen herkent bij anderen, neem het zeker voor het onzekere en meldt het. Want niemand zou zich thuis bang en onveilig moeten voelen.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl