Moderne slavernij: lezing en gesprek door sociaal geograaf Karolien van Teijlingen en ethicus Tjidde Tempels

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Of het nu gaat om sardinevissers in de Filipijnen die wekenlang op boten zitten zonder naar huis te mogen of om de bouwvakkers van het voetbalstadion in Qatar: achter veel producten schuilen vormen van moderne slavernij. Hoe zien moderne vormen van slavernij er uit? Kunnen we er iets aan doen en bij wie ligt die verantwoordelijkheid dan? Kom luisteren naar sociaal geograaf Karolien van Teijlingen en ethicus Tjidde Tempels over de achterliggende structuren van moderne slavernij.

Maandag 13 juni 2022 | 20.00 - 21.30 uur | LUX, Nijmegen

www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2022/moderne-slavernij-lezing-gesprek-sociaal-geograaf/


 Slavernij toen en nu

Slavernij, het bezitten van onvrije mensen, is verboden. Maar dat betekent niet dat mensen niet onvrij kunnen zijn als het gaat om werk. Geen vrije dagen, te weinig loon of afgenomen paspoorten, maken mensen onvrij. Hoewel moderne vormen van slavernij wellicht minder zichtbaar zijn dan in het verleden, zijn de mechanismen die erachter schuilgaan vaak juist een voortzetting van koloniale lijnen. Door deze achterliggende structuren bloot te leggen kunnen we beter begrijpen hoe moderne slavernij in zijn werk gaat en wat we er tegen kunnen doen.


 Verantwoordelijkheid

Wie is verantwoordelijkheid om iets aan moderne slavernij te doen? Zijn wij, de consumenten dat? Of overheden en bedrijven? Hoe moeten we omgaan met de het feit dat het moeilijk is te bepalen of producten met moderne slavernij tot stand zijn gekomen?


Na hun lezingen gaan sociaal geograaf Karolien van Teijlingen en ethicus Tjidde Tempels in gesprek over de verschillende aspecten van moderne slavernij en is er ruimte voor vragen uit het publiek. Filosoof Simon Gusman is de gespreksleider.

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers 

 Karolien van Teijlingen
is sociaal geograaf bij Culturele antropologie en Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt conflicten in de grondstoffenindustrie, vooral in Latijns-Amerika.

Tjidde Tempels is politicoloog en ethicus. Hij werkt als docent politieke theorie aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek focust hij zich op vragen over de (politieke) verantwoordelijkheid van bedrijven nationale en globale problemen, zoals klimaatverandering en moderne slavernij.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Inschrijven: www.ru.nl/radboudreflects/agenda/inschrijvingen/2022/13-06-22-moderne-slavernij-lezing-gesprek-sociaal/