Jeroen en Martijn bij Volleybalvereniging Keizer Karel.
Jeroen en Martijn bij Volleybalvereniging Keizer Karel. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

EuroGames 2022 in Nijmegen: ‘We willen kunnen vieren dat je jezelf kan zijn’

Algemeen

NIJMEGEN - Hij is er trots op dat Nijmegen de EuroGames 2022 heeft binnengehaald. Martijn Exterkate doet over een maand als volleyballer mee aan dit sportevenement voor de LGBTIQ-gemeenschap. Er worden 2000 deelnemers verwacht die van 27 tot en met 30 juli aan 17 binnen- en buitensporten meedoen. 

Door Vincent Bos 

“Het evenement is nodig om de acceptatie in de sport van LHBTI’ers te vergroten”, zo geeft Martijn Exterkate (30) uit Nijmegen aan. “Die acceptatie is wel beter geworden. Maar er zijn nog steeds mensen die het lastig vinden om bij hun sportclub uit de kast te komen. Daarom is het heel belangrijk daar constant aandacht voor te vragen.” 

Hij volleybalt in Nijmegen bij twee verenigingen. Keizer Karel afficheert zich in Nijmegen als een LHBTQIAP volleybalvereniging. Daarnaast is hij lid van VoCASA, een volleybalclub van algemene snit. “Niet iedereen voelt zich veilig bij een algemene sportvereniging. Keizer Karel is dan een plek om fijn te kunnen sporten. De vereniging voorziet in een behoefte. We zoeken heel erg de verbinding om dit thema bespreekbaar te maken”, zegt de Nijmegenaar. 

Voor hem liep de stap naar VoCASA zonder problemen. “Ik heb geen negatieve ervaringen meegemaakt.” Wel erkent Martijn dat er sporters zijn die zich richten op individuele sporten omdat ze zich in teamverband niet prettig voelen. En homo wordt door supportersgroepen nog vaak als scheldwoord gebruikt. Ook daar valt een wereld te winnen. Internationaal ligt dat doorgaans ingewikkelder. “Een aantal jaren geleden hebben we tijdens de Nijmeegse Vierdaagse op Roze Woensdag enkele Russen uitgenodigd. Uit hun verhalen blijkt dat het klimaat voor de LHBTI-gemeenschap in sommige landen anders is. Het is juist voor je zelfvertrouwen zo belangrijk dat je geaccepteerd wordt.” 

Hij heeft een keer eerder meegedaan aan de EuroGames. Die werden toen gehouden in Kopenhagen. Martijn heeft er goede herinneringen aan. Nu het evenement in ‘zijn’ Nijmegen wordt gehouden wil hij er zeker bij zijn. Er wordt op verschillende niveaus gesport. Hij zelf noemt zich een fanatiek sporter. “Het gaat er vooral om dat we tijdens die EuroGames kunnen vieren dat je jezelf kan zijn.” 

Tijdens EuroGames 2022 wordt er gestreden in tal van sporten. Het gaat om badminton, stijldansen, bridge, veldhockey, Amerikaans voetbal, golf, vechtsporten, pickleball (racketsport), roeien, rennen, squash, zwemmen, tafeltennis, tennis, track&field (combinatie van sporten) volleybal en waterpolo. Er is tijdens het evenement volop gelegenheid om andere sporters te ontmoeten. 

Aan vermaak is geen gebrek. Er staat een vlaggenparade op het programma horend bij de openingsceremonie met een scala aan muzikanten, zangers, artiesten en dansers. Er is een optreden van de recente Edison-winnaar Son Mieux. Ook kan worden genoten van sopraan Deirdre Angenent, theaterster Ellen ten Damme, popzangeres Merijn van Haren en een show met dj St. Paul. Op 30 juli wordt met een groots slotfeest in concertgebouw de Vereeniging een punt gezet achter EuroGames 2022.

www.eurogames2022.eu