Alle beetjes groen helpen.
Alle beetjes groen helpen. Foto: David van Haren

‘Wij koelen de wijk’ in de Biezen en de Wolfskuil

Algemeen

NIJMEGEN - In stenige wijken is het met tropische temperaturen niet uit te houden. Dat zorgt voor hittestress. Daarom starten Lentekracht, Bindkracht 10, gemeente Nijmegen, Steenbreek Nijmegen én bewoners de actie ‘Wij koelen de wijk’ in de Wolfskuil en de Biezen.

“Bij zeer hoge temperaturen krijgen mensen (én dieren) last van de warmte. Het lichaam warmt op maar die warmte kan het niet kwijt aan de (nog warmere) buitenlucht. Dat leidt tot allerlei ongemak: slecht slapen, je sloom en lamlendig voelen, minder goed kunnen werken. Er zijn maatregelen die men kan nemen om hittestress te beperken. Bijvoorbeeld zorgen voor meer groen”, aldus de initiatiefnemers. “Bomen zorgen voor schaduw en (dus) koelte.” 

“Onder een volwassen boom kan het wel 12 graden koeler zijn dan in de zon. Dus ín de zon 40 graden en onder een grote boom ‘slechts’ 28 graden. Dat is een enorm verschil in de beleving van de warmte. Het vocht in de bladeren van de bomen verdampt door de hitte. Dat zorgt - ongemerkt - ook voor verkoeling. Let eens op de straten waar veel bomen staan en waar geen bomen staan; fiets of loop er eens doorheen en vóel het verschil.”

Weerkaatsing

“In wijken en straten waar niet of nauwelijks groen is, lopen de temperaturen nog meer op: het opgewarmde asfalt of steen weerkaatst de warmte waardoor het nog warmer aanvoelt. En ligt het slaapkamerraam boven een stenig terras dan weerkaatst de warmte van de stenen ook ‘s nachts richting de slaapkamer.” 

Om hittestress te voorkomen of zoveel mogelijk tegen te gaan, starten Lentekracht, Bindkracht 10, gemeente Nijmegen en Steenbreek Nijmegen samen met bewoners de actie: ‘Wij koelen de wijk’. Deze actie vindt plaats in de wijken Wolfskuil en Biezen.

Meepraten

Met bewoners worden gesprekken gevoerd om ideeën op te halen, deze worden getoetst op haalbaarheid én op voldoende draagvlak. Als het past, dan gaat de gemeente met de bewoners de plannen realiseren. Woon je in de Wolfskuil of de Biezen en wil je meepraten over ‘koele’ oplossingen, meld je aan via www.debastei.nl/koelewijk.

Bijeenkomst

Op dinsdagavond 13 september organiseert Steenbreek Nijmegen met en voor alle inwoners van Nijmegen een hittestress bijeenkomst in De Bastei. 

“We richten ons dan op de binnenstad en onderzoeken samen de ‘hotspots’. Margot Ribberink, weervrouw, klimaatambassadeur én ambassadeur van Steenbreek, is gastvrouw van deze avond. Ze vertelt waarom hitte een toenemend probleem is in Nederland.” 

“Natuurlijk komen ook maatregelen aan de orde die bewoners zelf en de gemeente kunnen treffen om het zo comfortabel mogelijk te houden bij tropische dagen in de toekomst.” Aanmelden voor de bijeenkomst via www.debastei.nl/hittestress.

Er zijn vele manieren om het hoofd (en de voeten) koel te houden.