Planten maar!
Planten maar! Foto: Huub Keulers Media Services

Tegelophaaldagen goed voor vierduizend stoeptegels

Algemeen

NIJMEGEN – Dar haalde vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober, in samenwerking met Operatie Steenbreek, bij 27 adressen in Nijmegen 365m2 stenen op. Omgerekend zijn dat zo’n vierduizend stoeptegels. Het was de tweede keer dit jaar dat de gratis tegelophaaldagen plaatsvonden. Dit keer maakten inwoners van de wijken Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil Nijmegen weer een stukje groener.

De tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek gingen 7 oktober van start in de Kanaalstraat in de wijk Waterkwartier. Bewoners Ge en Annemarie reageren enthousiast op de wagen voor hun deur: “We zijn superblij met deze actie. We hadden veel bomen in potten staan. Die hebben we nu in de grond gezet. Ook tulpenbollen en aardbeienplantjes hebben we geplant. Super dat de stenen worden opgehaald en dat we daar op onze leeftijd zelf niet mee hoeven te slepen.”

Vergeten plantseizoen

Kregen deelnemers in het voorjaar compost van Dar, dit keer kregen ze twee plantjes van Operatie Steenbreek. Oktober is namelijk de maand van het vergeten plantseizoen. Door aan te planten in de herfst, neem je een voorsprong op de lente en kun je al vroeg in het voorjaar genieten van een groene en bloeiende tuin. 

“Door samen zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen kun je vaker genieten van vlinders en vogels. Ook is een groene leefomgeving goed voor je gezondheid. Bovendien zorgt een groene tuin voor verkoeling in de zomer en kan regenwater bij hoosbuien goed weglopen. Zo werken we samen aan een groene stad.”

NK Tegelwippen

Oktober is ook de laatste maand van het NK Tegelwippen 2022. Nijmegen gaat daarin de strijd aan met Arnhem en ruim honderd andere Nederlandse gemeenten. De gemeente die vóór 31 oktober de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. “Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.” 

Tegeltaxi

De Dar tegelophaaldagen worden volgend jaar mogelijk herhaald. Wil je al eerder in je tuin aan de slag en vervang je de tegels door groen? Schakel dan de reguliere tegeltaxi van Operatie Steenbreek in door je aan te melden via de website. Hier vind je ook informatie over gratis tuinadvies. Meer informatie: 
www.steenbreeknijmegen.nl.