Lezing: Nijmegen en het rampjaar 1672

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de Republiek een rampjaar beleefde. Ook voor Nijmegen verliep het jaar slecht. De Fransen waren in 1672 de Republiek binnengevallen en rukten op naar Nijmegen. Paul Dickmann verzorgt zondag 30 oktober de lezing ‘Nijmegen en het rampjaar 1672 - Het beleg en de bezetting van Nijmegen’. De lezing in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel op het Mariënburgplein 26 in Nijmegen begint om 16.00 uur, vrij entree. Aanmelden via https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/agenda/lezing-nijmegen-en-het-rampjaar-1672-het-beleg-en-de-bezetting-van-nijmegen/. (vol=vol). 

Dickmann vertelt in een lezing van 40 minuten over de aanleiding van de inval van de Fransen en het beleg van Nijmegen. Ook gaat hij in op de bezetting van de stad door de Fransen. 

Fort Knotsenburg werd na een felle strijd veroverd. Het Franse leger omsingelde en beschoot de stad. Verschillende gebouwen werden geraakt. Het Nijmeegse garnizoen en de burgerschutterij verdedigden de stad goed maar uiteindelijk gaf Nijmegen zich over. De Fransen trokken de stad binnen. 

Na het ondertekenen op 16 april 1674 van de ‘artikelen van verlating’, een soort koopovereenkomst, verliet het Franse garnizoen Nijmegen. De stad zou gedurende de jaren daarna, van 1676 tot 1679, het toneel worden van diverse onderhandelingen. Uiteindelijk worden de Vredesverdragen van Nijmegen ondertekend. 

Ook geïnteresseerd in deze en andere onderwerpen uit de Nijmeegse geschiedenis? Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is iedere woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is gratis en de kapel is rolstoeltoegankelijk.