Lezing Johan de Witt en het Rampjaar

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In de Mariënburgkapel aan Mariënburg 26 in Nijmegen verzorgt Ineke Huysman woensdag 22 juni een lezing over Johan de Witt en het Rampjaar. De lezing is van 20.00 tot 21.00 uur. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Entree 5,00 euro. Aanmelden via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

1672 staat bekend als het Rampjaar. Dit jaar is dat 350 jaar geleden. Het was voor de Republiek een rampjaar, omdat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van drie kanten werd aangevallen. Lodewijk XIV van Frankrijk, Karel II van Engeland, de bisschop van Münster én de aartsbisschop van Keulen spanden samen om ons land te verslaan. Bijna twintig jaar van behendige diplomatiek en vaardig uitgevochten zeeoorlogen van de Repbliek kwamen toen tot een eind. Nu zouden de wapens spreken en een landoorlog worden uitgevochten.

Raadpensionaris Johan de Witt (1625-1672) is een van de grootste staatsmannen die ons land ooit heeft gekend. Hij speelde een grote rol in die periode. Zijn enorme correspondentie biedt een inkijkje in de wandelgangen van de macht gedurende een turbulente tijd in de geschiedenis van onze natie, de zeventiende eeuw. Ineke Huysman gaat in haar inleiding in op de bloedstollende gebeurtenissen op het slagveld, op zee, op het Binnenhof en aan de hoven van Europa. Ook verhaalt zij over het onvermijdelijke einde: de gruwelijke moord op Johan en zijn broer Cornelis de Witt.