Theater Het Badhuis, onderkomen van Theatergroep Kwatta.
Theater Het Badhuis, onderkomen van Theatergroep Kwatta. Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Theatergroep Kwatta gaat stoppen

Algemeen

NIJMEGEN - Theatergroep Kwatta gaat stoppen. Na 21 jaar komt er een einde aan het prijswinnende gezelschap dat nationaal en internationaal furore heeft gemaakt. Josee Hussaarts draagt het stokje over aan Ramses Graus die met zijn artistieke initiatief De Horde vanaf september 2023 Het Badhuis gaat bewonen. 

Als afscheid speelt Kwatta in Theater Het Badhuis haar iconische voorstelling Mismuis (van 26 april t/m 7 mei) en wordt in mei het boek ‘20 jaar Kwatta - ‘veel KUNST en vliegwerk!’ gepresenteerd.

Kwatta heeft veel prijzen gewonnen en er is een indrukwekkende nalatenschap. Denk aan Dissus, Mariken, Mismuis, Jabber, Metamorfosen en Perenbomen bloeien wit. Het resultaat van de bezieling en het artistieke talent van Josee Hussaarts. Kwatta heeft ook moeilijke tijden gekend. In 2021 is Kwatta de rijkssubsidie kwijtgeraakt en hiermee ook de steun van de Provincie en de gemeente Nijmegen. De continuïteit van professioneel jeugdtheater in Nijmegen en Gelderland was hiermee in gevaar.

Kwatta maakte voorstellingen voor kinderen, families, in de klas, de kleine zaal, de grote zaal, op locatie en in beroemde theaters over de wereld.