Burgemeester Bruls.
Burgemeester Bruls. Foto:
Column van de burgemeester

Het nieuwe goud

Algemeen

Deze week was ik te gast bij een bijzonder jubileum van het bedrijf NXP: er worden al 70 jaar chips geproduceerd in onze stad. De Nijmeegse chipfabriek werd in de jaren ’50 opgericht door Philips en is nog altijd de enige in ons land. 

En er was nog meer te vieren, want NXP heeft ook de Koning Willem 1-prijs gewonnen, de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Hare Majesteit Koningin Máxima kwam daarom als erevoorzitter van het bestuur van deze stichting bij NXP op bezoek. Haar aanwezigheid gaf de feestelijkheden een extra gouden randje.

Misschien weten maar weinig Nijmegenaren dat de computerchip, ook wel een halfgeleider of transistor genoemd, mede in onze stad zijn oorsprong vond. Dit minuscule stukje elektronica, gemaakt van het materiaal silicium, bevat heel veel microscopisch kleine elektronische schakelingen en vormt daardoor de basis van zo ongeveer alle technologie waarop onze samenleving draait. Deze onmisbare, waardevolle onderdelen worden daarom ook wel het nieuwe goud genoemd. Wereldwijd zitten er in bijna driekwart van alle nieuwe auto’s en mobiele telefoons chips van NXP.

Maar goed dat mijn voorganger burgemeester Hustinx in de jaren ’50 (toen nog) Philips heeft overgehaald om zich voor de montage van halfgeleiders in Nijmegen te vestigen! Eerst in een voormalig bankgebouw bij de Mariënburg en al snel daarna op de huidige plek aan de Nieuwe Dukenburgseweg, op wat nu Noviotech Campus heet. 

Voor onze economie is dat erg belangrijk geweest. Want inmiddels telt onze stad heel wat bedrijven en instituten in de gezondheids- en technologiesector (‘health & high tech’), waarbij onderzoek naar en de toepassing van chips een grote rol spelen. En dat betekent: banen en investeringen in onze stad. Bij NXP zelf werken al bijna 2000 mensen.

Ook al is NXP een wereldwijd opererend bedrijf, er is volop aandacht voor Nijmegen. Niet alleen werken wij veel met elkaar samen om de Nijmeegse en regionale economie te versterken, maar u ziet dat bijvoorbeeld ook terug in hun andere samenwerkingen en sponsoring, bijvoorbeeld van de Vierdaagsefeesten of het doneren van laptops aan mensen met een laag inkomen. Als burgemeester koester ik NXP en de vele andere bedrijven die al jarenlang deel uitmaken van onze stad. Ik hoop dat zij hier nog vele jaren met plezier zullen blijven. Van harte gefeliciteerd NXP, met dit mooie jubileum!

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl