Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Veilig uitgaan in de binnenstad

Algemeen

Een mooi bericht in de krant afgelopen week: de Nijmeegse theaters zitten weer vol. Na een lange periode van coronabeperkingen en de nasleep daarvan komt het bruisende uitgaansleven waar onze stad bekend om staat, gelukkig weer op stoom. Al is het nog niet overal zo druk als vanouds. Ook de drukte in het nachtelijke uitgaansleven neemt toe. 

Hoe fijn dat voor bezoekers en horecaondernemers ook is, het heeft ook neveneffecten. Mensen die in de buurt van de horecastraten wonen, melden geluidsoverlast, achtergelaten afval of overlast van horecabezoekers die onder invloed zijn. En nu er weer meer mensen ’s nachts op straat zijn, is de politie drukker met opstootjes en vergrijpen zoals zakkenrollen. 

Er zijn ook grotere zorgelijke ontwikkelingen die om aandacht vragen, zoals toenemend wapenbezit onder jongeren en seksuele intimidatie. En criminelen uit de onderwereld proberen vaker grip te krijgen op de wereld van de gewone mensen, bijvoorbeeld door investeren in horecabedrijven. Belangrijk dus om elkaar op te zoeken en samen te werken aan veiligheid.

Voor de coronatijd waren we al in gesprek met binnenstadsondernemers en de politie hoe we het uitgaansleven leuk en veilig houden. Deze week hebben we als gemeente samen met horecaondernemers, politie en brandweer een handtekening gezet onder verdere samenwerkingsafspraken in de ‘Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan’. 

We gaan aan de slag met maatregelen, werkafspraken en campagnes om overlast en criminaliteit in het uitgaansleven te voorkomen. We willen allemaal dat je in Nijmegen met een gerust hart kunt uitgaan. Dat horecamedewerkers veilig hun werk kunnen doen. En wie woont in het stadscentrum, weet dat hij niet in een hutje op de hei leeft. Maar de binnenstad moet voor iedereen wel leefbaar blijven.

Daarom hebben we onlangs al een rondje gemaakt tijdens de nachtelijke openingsuren van de horeca, om te kijken hoe ‘schoon, heel en veilig’ het op straat is. Zo nodigen onverlichte hoekjes eerder uit tot duistere zaakjes, bijvoorbeeld. En als er ergens een stapel losse bakstenen ligt, loopt een vechtpartijtje eerder uit de hand. 

Maar de samenwerking gaat niet alleen over wat er buiten gebeurt, juist ook over binnen, in de uitgaansgelegenheden zelf. Denk aan brandveiligheid, huisregels, omgaan met agressie of bezoekers die collectief geweigerd worden als ze vaak voor overlast in cafés zorgen. We doen wat we kunnen om gedoe te voorkomen en te zorgen voor een gastvrij, veilig uitgaansleven. Maar ik doe ook een beroep op bezoekers, jong en oud: gedraag je en hou het netjes, je bent ten slotte te gast in de horeca en in de binnenstad. Samen houden we het gezellig voor iedereen.

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl