Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van burgemeester Bruls

Nijmeegs icoon

Algemeen

Sinds 2006 torent het hoog boven Nijmegen uit en is het vanuit vele hoeken van de stad te zien. Inmiddels is het een icoon dat echt bij Nijmegen hoort. Ik heb het over het gebouw met de knik en de wisselend ‘verlichte blokjes’ op de kruising van de Neerbosscheweg en de Nieuwe Dukenburgseweg. Het heette eerst FiftyTwoDegrees, en inmiddels 52 Nijmegen. 

Misschien herinnert u zich net als ik nog dat het gebouwd werd door Philips, als een kennis- en innovatiecentrum op het terrein waar zij chips voor in auto’s en mobiele telefoons produceerden. Deze week was ik uitgenodigd bij de heropening van het gebouw. Het is opnieuw ingericht met nieuwe werkruimten, een restaurant en ontmoetingsruimten: klaar voor het werken en samenwerken in de toekomst. 

Voor mij staat het gebouw symbool voor een van de belangrijkste werkgebieden van de Nijmeegse economie: Noviotech Campus. De tweede campus van Nijmegen, vlakbij campus Heijendaal waar de universiteit, de hogeschool, het ziekenhuis en allerlei bedrijven gevestigd zijn. 

Een campus is belangrijk, want op zo’n plek ontmoeten mensen elkaar. En als wetenschappers, onderzoekers en ondernemers elkaar ontmoeten, kunnen ze hun kennis uit de wetenschap en het bedrijfsleven met elkaar delen. Zo ontstaan creatieve ideeën en worden producten en oplossingen voor de toekomst bedacht. 

Nijmegen is zo in relatief korte tijd groot geworden in kennis en bedrijvigheid rond (gezondheids)zorg en technologie die over de hele wereld gebruikt kan worden. En daar ben ik trots op. We hebben die innovaties als stad ook nodig, om te zorgen dat er genoeg werk blijft. Het betekent namelijk dat bedrijven in die ‘health & high tech’-sector zich hier graag willen vestigen. Want hier vinden ze de wetenschappelijke kennis, speciaal ingerichte laboratoria, de bedrijven die de producten en diensten kunnen leveren waarmee ze hun werk goed kunnen doen, ziekenhuizen die de technologie kunnen toepassen, noem maar op. 

En om ook in de toekomst genoeg geschikt personeel te vinden, moeten we zorgen dat het onderwijs hierop aansluit. En zorgen dat Nijmegen een aantrekkelijke stad blijft, waar al die getalenteerde medewerkers graag wonen. Van ‘zomaar een bedrijventerrein’ is dit stukje Nijmegen in de afgelopen jaren al uitgegroeid tot een belangrijke campus. 

In de komende jaren wordt er nog een hele nieuwe woonbuurt bijgebouwd aan de Nieuwe Dukenburgseweg met huizen, ruimte voor nog meer bijzondere bedrijven en voorzieningen. Er gebeurt dus van alles op en rond deze campus. Hier in Nijmegen werken dagelijks heel veel mensen aan de toekomst. Best bijzonder, dat zie je allemaal niet aan de buitenkant van dat ene iconische gebouw. 

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl