Buddy (links) en haar maatje rond de tafel.
Buddy (links) en haar maatje rond de tafel. "Door mijn buddy voel ik me gesteund, begrepen en minder alleen." Foto:

Buddyzorg Nijmegen op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Algemeen

NIJMEGEN - Buddyzorg Nijmegen ondersteunt mensen die door een ernstige, chronische of levensbedreigende ziekte problemen ondervinden in het dagelijkse leven. “Deze problemen hebben meestal betrekking op verliesverwerking, zingeving, isolement en eenzaamheid. We zijn nu op zoek naar nieuwe vrijwilligers”, aldus coördinator Gabrielle Langhout.

“Een ernstige ziekte heeft vaak grote gevolgen voor iemands leven. Werk, hobby’s en sociaal leven; alles lijdt onder de ziekte”, aldus Langhout. “Daarnaast zijn er vragen en emoties zoals angst, boosheid en verdriet. Soms kunnen mensen deze emoties met bijna niemand delen. Ze ervaren onbegrip of vinden het moeilijk hun gevoelens te delen met iemand uit de familie- of vriendenkring. Dan kan buddyzorg een uitkomst zijn. Buddyzorg helpt mensen de kwaliteit van hun leven te verhogen en hun zelfredzaamheid te vergroten. De manier waarop dat gebeurt, verschilt per cliënt. Zoals een cliënt het verwoordde: ‘Dankzij mijn buddy voel ik me als ‘herboren’. Ik had het zonder haar niet gered. Ik kan pijn, emoties en blijdschap met haar delen’.”

Een buddy is een aanvulling op de professionele zorg. “Een huisarts of verpleegkundige heeft meestal geen tijd om uitgebreid te luisteren naar de gedachten van de cliënt en ze gaan zeker geen middagje met de cliënt de stad in. Maar iemand die ernstig ziek is, heeft naast de professionele zorg ook behoefte aan deze vormen van zorg. Als dat ontbreekt en er daarvoor geen naasten beschikbaar zijn, helpt een buddy een cliënt met dingen die hij of zij anders aan familie of vrienden zou vragen. Het gaat dan om samen te praten, maar ook door samen leuke dingen te doen en praktische hulp te bieden. Daarmee geeft een buddy de cliënt een houvast. Samen iets doen kan een opstapje zijn om echt met een cliënt in contact te komen en samen te kijken naar hoe het verder moet.” 

Een buddy vertelt: “Als buddy heb je een vertrouwensband met je maatje. Het gevoel dat je daardoor krijgt is niet in geld uit te drukken. Buddy zijn gaat om het leven zelf.”

Ook buddy worden? Je staat stevig in je schoenen en hebt het hart op de juiste plek. Je bent gedurende minimaal een jaar een dagdeel per week beschikbaar. Voor meer informatie of een afspraak voor een kennismaking kun je contact opnemen met coördinatoren Karin van der Zwaluw of Gabrielle Langhout, tel 06-34000268 of buddyzorg@sterker.nl.

Meer info: www.buddyzorgnijmegen.nl