De familie Arens bij het gedenkbord. Aan de muur foto’s van Rudie Arens in zijn atelier en Josefien en Rudie tijdens de uitreiking van de ridderorde in 2007.
De familie Arens bij het gedenkbord. Aan de muur foto’s van Rudie Arens in zijn atelier en Josefien en Rudie tijdens de uitreiking van de ridderorde in 2007. Foto: Wilma Coehoorn

Onthulling gedenkbord edelsmidfamilie Arens

Algemeen

NIJMEGEN - Aan het voormalige atelier van edelsmid Rudie Arens jr. aan de Berg en Dalseweg 315 in Nijmegen hangt sinds zaterdag 6 april een gedenkbord waarmee drie generaties edelsmeden Arens worden herdacht die in dat atelier gewerkt hebben.

Het bord is geschonken door Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen, waar Rudie Arens jr. en kleindochter Charlotte Rombouts-Arens als docent edelsmeden werkten. Ook veel edelsmeden die na hun Vakschool Schoonhoven bij Rudie Arens jr. stage hebben gelopen, zijn docent edelsmid geworden bij het Lindenberg Cultuurhuis of zijn elders in het land aan het werk gegaan als (docent) edelsmid.

Initiatiefnemer Wilma Coehoorn, momenteel werkzaam als docent edelsmeden bij Lindenberg Cultuurhuis zegt: “Op veel gebouwen of locaties in de stad vinden we tegenwoordig een bordje met historische informatie. In coronatijd wandelden we met collega’s regelmatig langs het voormalige atelier en vonden dat deze locatie ook een historisch bordje verdiende, omdat de gebroeders Arens en Rudi Arens jr, in de vorige eeuw zoveel ambachtelijk zilverwerk voor de stad Nijmegen, voor de Radboud Universiteit en voor talloze kerken in Nijmegen gesmeed hebben.”

Zaterdag 6 april was het zover. Aanwezig waren veel familieleden Arens, buren en oud-stagiaires zoals Jean-Pierre van Rijen, schrijver van het boekje ‘Drie generatie Arens’. Zij werden verwelkomd met vioolspel van Katrijn Graat. 

Daarna werd een aantal toespraken gehouden. Wilma Coehoorn en Jonnie Augustijn, beiden oud-stagiaires, memoreerden enkele anekdotes en historisch gebeurtenissen in het atelier. Kleindochter Charlotte vertelde over haar unieke ervaring om de kneepjes van het vak te leren van haar opa en hoe het was om later met hem samen te werken tot in zijn laatste levensjaar. Voormalig buurvrouw Carmen Verheggen had tientallen jaren van over de heg de vertrouwde werkplaatsgeluiden gehoord, bracht in herinnering hoe het was geweest toen het kenmerkend gehamer op een dag verstomde en ook nooit meer zou klinken. Rudie Arens werd 93 jaar.

Het gedenkbord werd onthuld door Charlotte samen met andere familieleden. Van een afstand zal de typische goudsmidhamer als eerste de aandacht trekken: het zelf ontworpen logo van Rudie Arens toen de computer ook zijn werkplaats had veroverd.

Voor meer informatie:  www.edelsmidrudiearens.nl/pagina9.html .

Tekst gedenkbord

Op deze plek werkten drie generaties Arens edelsmeden 

Van 1944 tot 2011 was hier de edelsmidse gevestigd van Johan en Rudie Arens sr, Rudie Arens jr en later Charlotte Rombouts-Arens. Nadat het oorspronkelijke atelier in het centrum van de stad op het einde van de oorlog in een vlammenzee verloren was gegaan, vestigden de gebroeders Arens zich in 1944 aan de Berg en Dalseweg. Het familiebedrijf heeft veel kunstwerken gesmeed voor de stad Nijmegen, zoals de ambtsketen voor de Burgemeester, de pedelstaf en de ambtsketen voor de rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Tot ver buiten de stad en in het buitenland genoot het atelier bekendheid als edelsmeden van kerkelijk vaatwerk. Zij vervaardigden ook de geëmailleerde tabernakeldeuren voor de Christus Koningkerk in Nijmegen. Rudie jr maakte vele plaquettes en borden als herinnering aan Nijmeegse jubilea, maar was bovendien zeer gespecialiseerd in het maken van erespelden, gedenkpenningen en sigilla voor de Nijmeegse studentenverenigingen.

Rudie Arens jr was naast edelsmid ook juwelier. Tevens gaf hij les in edelsmeden aan de Vrije Academie (nu Lindenberg Cultuurhuis). In zijn eigen atelier begeleidde hij 35 jaar lang stagiaires van de Vakschool Schoonhoven. Hij schreef vele boeken over de edelsmeedkunst. In 2007 werd Rudie Arens voor zijn grote verdiensten voor de stad en het vakgebied benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. In 2010 eerde Museum Het Valkhof hem met een overzichtstentoonstelling. Een jaar later, op leeftijd van 93 jaar, overleed Rudie Arens jr. Tot aan zijn dood is hij actief geweest als edelsmid in dit atelier. Hij werkte de laatste jaren van zijn leven samen met edelsmid en kleindochter Charlotte.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding