Wethouder Cilia Daemen en leerlingen van groep 6 van Basisschool de Zonnewende achter het spandoek.
Wethouder Cilia Daemen en leerlingen van groep 6 van Basisschool de Zonnewende achter het spandoek. Foto: gemeente Nijmegen

Speelplekken in Nijmegen worden rookvrij

Algemeen

NIJMEGEN - Alle 350 openbare speelplekken in Nijmegen worden vanaf nu rookvrij. De komende weken komt er bij elke speelplek een tegel van de Rookvrije Generatie te liggen. Daarnaast hebben kinderen spandoeken ontworpen die de komende tijd bij verschillende speelplekken komen te hangen. Onlangs was de aftrap bij de speelplek in het Planetenpark in Heseveld. Kinderen van basisschool De Zonnewende legden samen met wethouder welzijn en gezondheid, Cilia Daemen, een Rookvrije Generatie tegel.


 Nijmeegse kinderen en de gemeente Nijmegen vragen iedereen die bij speelplekken komt het terrein voortaan rookvrij te houden. Zodat kinderen rookvrij kunnen spelen en het goede voorbeeld krijgen. Iedereen is en blijft welkom, ook rokers! Wel vragen de kinderen en de gemeente rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten de speelplek te roken.

 Zien roken doet roken

Wethouder welzijn en gezondheid Cilia Daemen: “We gaan voor een rookvrije generatie en willen dat kinderen rookvrij opgroeien. Daarbij hoort ook dat ze rookvrij kunnen spelen. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Met een rookvrije speelplek geven we kinderen het goede voorbeeld, voorkomen we het schadelijke meeroken, vermijden we het gevaar van brandwonden én voorkomen we dat kinderen sigaretten of vapes oppakken en in hun mond stoppen. Een rookvrije speelplek draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.”

 Slogans 

Leerlingen van groep 6 van Basisschool de Zonnewende dachten na over rookvrije speelplekken. Ze maakten tekeningen en bedachten slogans erbij, zoals ‘Wij spelen hier rookvrij’ en ‘Niet roken, maar ruiken’. Deze zijn te zien op een spandoek bij de speelplek in het Planetenpark. Wethouder Cilia Daemen legde samen met de leerlingen de Rookvrije Generatie tegel als teken dat deze speelplek rookvrij is.

 Rookvrije Generatie

Nijmegen is samen met het netwerk ‘Wij zijn Groen Gezond en in Beweging’ aangesloten bij de Rookvrije Generatie. De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. 

Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één te veel. We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Een speelplek is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrije speelplek bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. Eerder maakte de gemeente Nijmegen al alle gemeentelijke gebouwen, beheerde speelplekken, sportverenigingen en bushaltes rookvrij.

Wethouder Cilia Daemen legt samen met leerlingen van groep 6 van Basisschool de Zonnewende Rookvrije Generatie tegel.