Afbeelding
zaken

Verlaag je energierekening met deze tips

Zakelijk

Heel Nederland zit natuurlijk met het probleem dat de kosten voor gas en stroom flink zijn gestegen de afgelopen tijd. Ondanks het feit dat er inmiddels een plafond in ingesteld en ieder huishouden in zowel november als december een tegemoetkoming krijgt, blijkt dat nog altijd ontzettend veel mensen in de problemen zitten en anders wel dreigen te komen. Er zijn zelfs al heel veel mensen die genoodzaakt zijn om met een deken op de bank te zitten, omdat ze de kosten voor het gebruik van de verwarming simpelweg niet kunnen betalen. Los van het feit dat de kosten flink zijn gestegen, zijn er gelukkig ook mogelijkheden genoeg om zelf iets aan de hoogte van je energierekening te kunnen doen. Hoe je dit kunt doen, vertellen we je in dit artikel.

Vergelijk verschillende aanbieders

Ondanks dat de prijzen bij alle aanbieders zijn gestegen de afgelopen periode, zijn er er nog altijd energieleveranciers die het goedkoopste zijn en ook leveranciers die het duurste zijn. Ook in deze tijd is online je energie vergelijken zeker aan te raden. Stel dat je bij een andere leverancier 5 tot 10 procent voordeliger uit bent, dan kan dit net het verschil maken tussen wel of geen warme douche iedere ochtend. Het is daarom dus ook zeker verstandig om achter je computer of laptop te kruipen en eens te kijken wat je nu betaald en wat een andere aanbieder je te bieden heeft.

Douchen met een timer

Het klinkt misschien kinderachtig, maar de impact die het heeft wanneer je dagelijks in plaats van 10 nu 5 minuten gaat douchen, is gigantisch. Vooral wanneer je een gezin hebt met twee kinderen, houdt dit in dat je dagelijks 20 minuten minder lang doucht. Dat te bedenken dat je per 5 minuten ongeveer 0,2 kuub gas verbruikt, is dit per dag 0,8 kuub gas minder. Met het prijsplafond van 1,45, is dit toch al snel een 1,20 per dag. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel je dit per maand kan opleveren. Spreek dus daarom met het hele gezin af, dat jullie niet langer douchen dan 5 minuten en spreek elkaar hier dan ook gerust op aan.

Ga slim om met de thermostaat

Het is natuurlijk zonde om iedere avond vlak voordat je naar bed gaat pas je verwarming lager te zetten. Wist je namelijk dat je prima een uur eerder de thermostaat lager kunt zetten en je hier eigenlijk helemaal niets van merkt? Sterker nog, vooral in een goed geïsoleerd kan het vaak nog vroeger. Het is namelijk ontzettend zonde om je huis nog even door te verwarmen, terwijl dit helemaal niet nodig is. De impact die dit heeft om niet alleen je energierekening, maar ook het milieu, is dusdanig dat het zeker de moeite waard is om eens te proberen. Heb je het gevoel dat het na een uur nog steeds lekker warm is, dan kun je de periode dat je de verwarming een paar graden lager zet, natuurlijk prima nog wat verder oprekken.