Afbeelding
zaken

Voor welke prijs kan jij je oud goud verkopen?

Zakelijk

Tijdens het opruimen kun je op oud goud stuiten. Mogelijk heb je dit vroeger ergens op de op getikt of geërfd van een overleden familielid. Ligt het al jaren in de kast? Dan kun je het verkopen. Voordat je dit doet, wil je waarschijnlijk eerst weten wat oud goud verkopen je oplevert. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk voor welke prijs jij je oud goud kunt verkopen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om te bepalen of het interessant is om het edelmetaal van de hand te doen.??

Prijs hangt af van verschillende factoren

Wie denkt dat er een standaard prijs voor oud goud is, heeft het mis. De prijs van dit edelmetaal kan namelijk sterk verschillen. Hoe dit komt? Doordat de prijs van goud bepaald wordt door verschillende factoren. Om je hier wat meer inzicht in te geven, zetten we een aantal belangrijke factoren voor je op een rijtje.

- Vraag en aanbod

Als de vraag naar een product hoger ligt dan het aanbod, stijgt de prijs. Dit geldt niet alleen voor producten in de supermarkt, maar net zo goed voor goud. Zijn er momenteel veel mensen die willen investeren in goud? Dan verdien je meer aan de verkoop van oud goud dan wanneer er weinig vraag is. Wanneer het aanbod (veel) hoger ligt dan de vraag, daalt de prijs van goud zelfs. Het is dan een stuk minder interessant om oud goud van de hand te doen.

- Goudprijs

Een tweede factor die de prijs van oud goud bepaalt is de goudprijs. Net als bij bijvoorbeeld aandelen kan deze prijs van tijd tot tijd veranderen. De prijs schommelt alleen wel aanzienlijk minder snel dan de prijs van aandelen. De goudprijs wordt vaak uitgedrukt in dollar per troy ounce. Er zijn overigens ook sites die de goudprijs in euro’s en per kilo aangeven. Je kunt dit uiteraard ook zelf berekenen.

- Economische situatie

Tot slot heeft ook de economische situatie invloed op de prijs die je voor oud goud kunt krijgen. Als het economisch slecht gaat, stijgt de vraag naar goud doorgaans. Dit komt doordat dit edelmetaal heeft bewezen relatief waardevast te zijn, ook als het economisch allemaal wat minder gaat. Wil je goud verkopen tijden een economische crisis? Dan levert dit je vaak meer op dan wanneer je het edelmetaal van de hand doet als de economie in de lift zit.

Oud goud en verzamelwaarde

Overweeg je om oud goud te verkopen? Dan kun je zelf proberen om de prijs te achterhalen. Besef je alleen wel dat een foutje snel gemaakt is. Hierdoor verkoop je jouw oud goud uiteindelijk misschien voor veel minder dan je ervoor had kunnen krijgen. Oud goud kan namelijk verzamelwaarde hebben. Omdat dit niet iets is wat je zelf in kunt schatten, is het verstandig om oud goud mee te nemen naar een goudwinkel. Hier kun je jouw goud namelijk laten taxeren. De goudexperts houden hierbij niet alleen rekening met de goudprijs, vraag en aanbod en de economische situatie, maar kijken ook of er sprake is van verzamelwaarde. Na de taxatie kun je oud goud vaak direct verkopen voor een eerlijke prijs.