Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column Burgemeester Bruls

Een nieuw stadsbestuur

Algemeen

Vorige week is het nieuwe college van burgemeester en wethouders geïnstalleerd. Daarmee heeft onze stad nu een nieuw stadsbestuur.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels al ruim drie maanden geleden. Toen kozen de Nijmegenaren hun nieuwe gemeenteraad, waarna diverse partijen aan de formatietafel plaatsnamen. Dit om een nieuw dagelijks bestuur voor de stad te vormen en afspraken te maken over de doelen die we de komende vier jaar in Nijmegen willen stellen.

Dit proces is nu afgerond en inmiddels zijn de nieuwe wethouders benoemd. Een coalitie van GroenLinks, D66 en Stadspartij Nijmegen gaat de komende jaren de stad besturen. Van de zes wethouders die we hebben, zijn er vier nieuw. We zijn deze week met zijn allen enthousiast van start gegaan.

De partijen hebben hun ambities voor de komende jaren vastgelegd in het coalitieakkoord ‘Ons Nijmegen, stad van iedereen’. En de thema’s die daarin voorkomen zullen menigeen bekend in de oren klinken; wonen, klimaat, energie en ga zo maar door. Het nieuwe stadsbestuur wil de komende jaren veel investeren op deze en nog veel meer terreinen.

Het enthousiasme bij de nieuwe bestuurders (en trouwens ook in de in maart gestarte gemeenteraad) is groot. En daar prijs ik mij gelukkig mee, want we staan in Nijmegen de komende jaren voor grote opgaven en uitdagingen. Wereldwijde crises als de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie hebben ook hier hun gevolgen. We vangen vluchtelingen op, proberen mensen die door de stijgende prijzen in problemen komen te helpen en werken daarnaast hard aan de ontwikkeling van onze stad. 

Daarbij hebben we ook grote lokale uitdagingen. Een belangrijk thema daarbij is woningbouw. Wie nu in Nijmegen-Noord rondkijkt, zal er veel hijskranen zien. De stad ontwikkelt zich daar in een razend tempo. Toch zijn er nog veel meer woningen nodig, zeker ook voor jonge mensen. Daarom zullen er de komende jaren duizenden woningen komen in Winkelsteeg en rond het station. Ondanks de vaart die we daarbij willen maken, is het van belang de Nijmegenaren mee te nemen in de plannen. Iedereen willen we de gelegenheid geven zijn zegje te doen en op het juiste moment zijn mening te kunnen geven. Wij hechten daar veel waarde aan; tenslotte zijn het de Nijmegenaren die de stad maken, dus hun mening doet ertoe. Dat betekent dat we als stadsbestuur de komende jaren veel in gesprek zullen zijn met de Nijmegenaren.

We hebben kortom veel te doen. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat ons nieuwe stadsbestuur zich met grote energie en naar eer en geweten zal inzetten voor een nog mooier Nijmegen. We hebben er zin in!


Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl