Leo van Stijn.
Leo van Stijn.
Krulletje van Leo van Stijn

Eddie

Algemeen

Als je gebeld wordt om mee te werken aan een item rondom Eddie Otten, dan onderbreek je je vakantie. De KRO maakt jaarlijks betrokken televisie rondom de Vierdaagse. Na 2 jaar van stilte door stoorzender Corona wordt dit de 104e editie. 

In het programma Het Gevoel van de Vierdaagse neemt Fons de kijker mee naar blarenleed en gladiolenpret. Eddie Otten, bekend als Gekke Eddie, was een geliefde en markante Nimwegenuir. Als eigenaar, regisseur en tekstschrijver van het Nimweegs SoapTheater, schreef ik een lied over Eddie. 

Eddie had moeite met leren en liep qua ontwikkeling achter op zijn medemensen. Hij was algemeen bekend door zijn luide groet in de stad en was dol op blaasorkesten. Met grote passen liep hij mee met muziekkorpsen, serieus zwaaiend met een gepoetste groottamboerstok. Nijmegen accepteerde zijn blijde serieusheid. 

Tijden veranderden; het gros van de mensheid paste niet meer bij ‘Eddies’. Alles moest vlugger, de wereld versnelde. Voor gekke Eddie te snel. In Groesbeek vond hij rust. In 1997 overleed Eddie. Zijn graf bij de protestante kerk wordt ieder jaar voorzien van de Vierdaagse vlag en een onbekende bewonderaar legt bloemen op zijn graf. 

De uitzending op de slotdag in deze Vierdaagse-week schenkt terecht aandacht aan Eddie. Tenslotte liep hij honderd keer alleen de intocht. Want daar op de Via Gladiola stond de aanmoedigende en bewonderende menigte exclusief voor hém. Afgelopen zaterdag waren de televisieopnames in Groesbeek bij zijn graf en in de kerk. “Ik heb sien steen fanochend nog ’n extrao soppie gegefe”, zei de aanwezige bezige bij Hennie. “D’r wurt hier goed feur hum gesurregd. Straks kumt de cameraoploeg met soen huirige microfoon. Kenne se da liedje fan jou wel laote heure.” 

Of ik misschien de tekst voor haar wilde opschrijven. “Ik ken ‘t Nimweegs soe moeieluk ferstaon.” Ik schreef: Eddie kende iedereen, zijn open frisse snoet; zijn iets te grote mond vol weinig woorden en zijn vaste groet… “Da’s mooi, jong. Duir leeft Eddie helemaol fan op.” Samen fantaseerden we een stralende Eddie marcherend over het kerkhof. “Wach effe”, zei Hennie. “Haol ik de steel fan de huulbessem. Ken jij feurop lope. D’r kiekt toch gin mins freidagaofond nuir NPO1 um hallef nege!”