Afbeelding
Krulletje van Leo van Stijn

Ofer de aongang

Algemeen

“Wa’n rust!”, hoorde ik naast mij. Bij het Hunnerpark was ik afgestapt om op een bankje De Brug te lezen. “Duir wurt ’n mins wir kalm fan nuir soen week herrie.” Ik keek op en zag een keurige dame van rijpere leeftijd, die getracht had met stevig metselwerk haar leeftijd te verbergen. Ze was niet lelijk, maar de overdreven make-up verdrong de zongebruinde huidskleur, die haar armen ruim toonden. 

“Ien de winkel was ’t oek wir rustig. Al die minse op mekuir ien de stad: ik ken nie mir tege die reuring.” Ze zuchtte een paar keer diep. “En dat lawaoi fanuut de stad. Ik krieg ‘t wir benauwd nou ik d’r allenig aon denk.” 

Uit haar handtas grabbelde ze een pakje zakdoekjes. Ik volgde haar nerveuze bewegingen. “Is ’t mien soe aon te sien?”, vroeg ze, terwijl ze een velletje lospeuterde. Ik probeerde niet te kijken, toen ze voorzichtig over haar gezicht begon te vegen. 

“Lies, mien friendin, het al faok gesegd, da’k feul erder fan mien af mot praote. Muir da he’k fan tuus nie meegekrege. Wij wuire meegaond, aonpassend en fan fergefe. Sij nie. Toen huir ex weigerde allemetaosie te betaole, is sij nuir sien huus gegaon. Het se ’m de wiend fan feure gegefe en sien nije scootmobiel meegenome.” 

De mededeling deed haar zichtbaar goed. Vinnig propte ze de zakdoekjes terug in haar tas en schoof vastberaden naast mij op de bank. Er groeide een glimlach op haar gezicht. “Wit je, dat ik al ‘s ’n lesje ‘Ferbaol sien’ heb gekrege? Juire geleje! Fan jullie bij de Soap.” 

Mijn gezicht moest op een vraagteken hebben geleken, want ze raakte op dreef. “Da was bij jullie uutfoeringe ien ‘t Theaotercafé aon ‘t Joris Ivensplein. De feurstelling begon duir al feur de deur. Wa jullie duir durste te segge. Rech feur sien raop, heur. Was ik best sjaloers op. Nimweegse les ien gebekt sien. Dus dan surgde we wel, da we duir ofer de aongang (*) kwaome. Het heurde netuurluk allemaol bij de act, muir we wouwe da feur gin goud misse.” Haar verzoek om nascholing heb ik vriendelijk in beraad genomen.

*) Ofer de aongang = vanaf de aanvang