Lekker een middagje weg met pannenkoeken aan boord.
Lekker een middagje weg met pannenkoeken aan boord. Foto: Zita van der Heyden

‘Samen op Pad’ op Wereld Alzheimer Dag

Algemeen

NIJMEGEN - Een pannenkoekenboot vol mensen met dementie samen met hun partner, mantelzorger, maatje, buurvrouw, zoon, dochter. Ze waren uitgenodigd door de Regio Nijmegen van Alzheimer Nederland vanwege Wereld Alzheimerdag. En het bleek niet zo moeilijk om de boot vol te krijgen. Velen werden erop attent gemaakt via één van hun helpenden – de meeste gasten wonen zelfstandig en thuis. Of ze kregen informatie bij één van de zeven ‘Alzheimer Cafés’ in de regio. En ze waren er blij mee. Gewoon even eruit.

Alzheimer Nederland koos ‘Samen op pad’ als thema voor de jaarlijkse Alzheimerdag, waarin ze dementie in alle vormen een gezicht willen geven. En juist dat ‘even eruit, even thuis weg’ is vaak lastig als je alleen bent. Alles wat vroeger vanzelfsprekend was, gaat niet meer vanzelf. Een van de gasten op de boot vertelt dat ze zelfstandig woont, deed vroeger overal aan mee, stond voor iedereen klaar, maar nu is op stap gaan lastig. Ze heeft een mantelzorger gevonden bij Saar aan Huis, en ook zij genoot van het uitstapje – maar bij haar staat de zorg voor haar maatje duidelijk voorop.

Een man, die met zijn buurvrouw op stap is, wil niet op de foto. Hij heeft daar een goede reden voor: als mensen horen dat je de diagnose ‘dement’ hebt gekregen, plakken ze daar meteen een stempel op. Je telt niet meer mee. 

Meneer en mevrouw Van der Stel zijn al 56 jaar bij elkaar, een jaar geleden is bij hem de diagnose gesteld. Nee, hij is niet erg veranderd, vertelt zijn vrouw, hij is geen druktemaker. Maar nu zie ik ze genieten. Eén pannenkoek is al op, maar ze gaan er nog een halen. Deze middag is het zeker genieten.

Mevrouw Hautvast uit Millingen komt samen met haar jonge begeleidster en ook zij vindt het leuk aan boord, rustig kijken naar de Waal, de boten en de kaden die haar bekend zijn. Rust, zon, en wat lekkers op tafel, wat wil je nog meer? Het is fijn dat ze op anderen kan vertrouwen, want zelf beseft ze niet goed wat ze nog wel, en wat niet meer kan.

Eric Dirkx, voorzitter van de Regio Nijmegen van Alzheimer Nederland, legt uit dat met Samen op Pad méér wordt bedoeld dan een uitstapje. “Alle mensen hier op de boot, of zelfs niet op de boot, zijn samen op een levenspad. En bij deze diagnose heb je mensen nodig die met je meelopen, in je eentje wordt het wat lastig.”

Mevrouw Hautvast kwam uit Millingen om een gezellige middag te hebben met haar begeleidster.