Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

Waarnemingen

Algemeen

Ik wil deze week een zorg met u delen. Of eigenlijk: meerdere, op het oog verschillende waarnemingen die mij een zorgelijk gevoel geven. 

Vorig weekend zijn veel mensen, net als ik, geschrokken van een ernstig incident op Plein 1944. Op een drukke winkelmiddag is een jongeman om het leven gekomen bij een steekpartij, een zorgwekkende en ingrijpende gebeurtenis. En natuurlijk zeer verdrietig voor zijn nabestaanden, mijn gedachten gaan naar hen uit. En de week ervoor was er een schietincident bij station Lent waarbij iemand gewond raakte. 

Dit zijn feitelijk op zichzelf staande incidenten, met verschillende betrokkenen. Toch roepen deze gebeurtenissen vragen op. Neemt dit soort incidenten toe? Tja. Dat is niet eenvoudig te beantwoorden. Waarmee vergelijken we het? En is het niet zo dat áls er iets gebeurt, dit door social media en internet vaker, sneller en uitgebreider in beeld komt? En wat te denken van de ogenschijnlijk grotere, meer eenvoudige beschikbaarheid van wapens. 

Ik neem echter meer waar. Zo ervaar ik in het hele land een andere sfeer in de samenleving, misschien sterker door de coronaperiode: dat mensen zogezegd een korter lontje lijken te hebben. Er is meer botheid en agressie in de persoonlijke omgang. De woorden en toon die gebruikt worden, zijn dikwijls grof en zonder respect voor de ander. Het uitjouwen van de koninklijke familie voor het balkon op Prinsjesdag vond ik daar een jammerlijk voorbeeld van. En niet alleen op straat: ook in wat we vroeger ‘beschaafde kringen’ noemden, gaat het er soms grof aan toe. Tel daarbij op dat er op allerlei gebieden problemen spelen in levens van mensen, soms met psychische gevolgen. Soms is er drank of drugs in het spel, bijvoorbeeld bij incidenten in het uitgaansleven. Ik hoor en zie het in onze stad, maar eigenlijk in heel Nederland. 

Ik neem ook waar dat het aantal crises de afgelopen maanden bijna niet meer op de vingers van twee handen te tellen lijken. De Oekraïneoorlog, de crisis in de vluchtelingenopvang, de stikstofcrisis, de inflatie en de gigantisch stijgende energieprijzen, de problemen op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Dat roept begrijpelijke gevoelens van onzekerheid en angst op. En er is veel verzet door diverse groepen Nederlanders tegen even diverse ontwikkelingen. Soms is er gewoon verzet tegen ‘de overheid’, waarbij vaak niet duidelijk is wat men eigenlijk precies wil. 

Dit zijn slechts enkele ontwikkelingen en waarnemingen die op zichzelf lijken te staan. Toch zie ik als overeenkomst dat er veel energie in de samenleving lijkt te zijn. Energie die alle kanten opgaat, niet altijd de goede. Op zichzelf staande ontwikkelingen kunnen elkaar versterken en tot een zorgelijke cocktail leiden. 

Dat moet stoppen. Dit vraagt visie, kracht en het maken van verbinding. Niet alleen van ‘de overheid’ maar van ons allemaal. Het wordt tijd dat alle mensen van goede wil opstaan en zich laten horen. Ik neem nog steeds waar dat díe mensen de meerderheid vormen. 

Reageren op de column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl