Afbeelding
Foto: Goedele Monnens
Column van de burgemeester

Beetje Nijmegen in Londen

Algemeen

Er zijn van die bijzondere wetenswaardigheden over Nijmegen, die maar weinig mensen kennen. U raadt het waarschijnlijk al: over één daarvan ga ik u vandaag iets vertellen. En dat allemaal naar aanleiding van het nieuws dat ons vorige week bereikte over het overlijden van hare majesteit Koningin Elizabeth II. 

Een triest bericht wat mij echt heeft geraakt, ook al was het niet geheel onverwacht gezien haar hoge leeftijd. The Queen stond voor stabiliteit, rust en eenheid in sterk veranderende tijden. Het voelt als een einde van een tijdperk. Gelukkig hebben de koningin en de Britten de feestelijke viering van haar 70-jarig jubileum nog vol enthousiasme samen kunnen vieren. Wat een gigantisch evenement was dat. En dan volgt komende maandag de staatsbegrafenis, die ongetwijfeld ook een enorme operatie vol tradities en protocollen is. 

En dat brengt ons eindelijk bij het ‘weetje’: wist u dat er een Brits legeronderdeel is dat ‘Nijmegen’ in zijn naam draagt? Het gaat om de Nijmegen Company van de Grenadier Guards. Hun compagnie is in 1993 opgericht ter herinnering aan de groep moedige soldaten van het tweede bataljon van de Grenadier Guards, die precies 78 jaar geleden tijdens Operatie Market Garden hier de bruggen over de Waal moesten veroveren. 

Misschien heeft u weleens de plaquette gezien die bij de zuidelijke brugoprit van de Waalbrug hangt. Die is daar geplaatst in 1994 ter gelegenheid van de 50e herdenking van de ‘slag om Nijmegen’ in Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. 

De Waalbrug werd toen veroverd op de Duitsers door het eerste en tweede bataljon van de Britse Grenadier Guards in september 1944. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er waren heftige straatgevechten in de stad, waarbij in huizen, op daken en in tuinen werd gevochten voordat de geallieerden de zuidkant van Waalbrug en spoorbrug wisten te bereiken. De Grenadier Guards speelden dus een belangrijke rol in onze bevrijding, waarvoor we hen nog altijd heel dankbaar zijn.

En waarom vertel ik u dit weetje eigenlijk nú? Omdat een aantal leden van deze Nijmegen compagnie de eervolle taak heeft om maandag in Londen tijdens de staatsbegrafenis van de koningin de kist te dragen. De koningin was opperbevelhebber van de Grenadier Guards. De naam Nijmegen zal wellicht dus tijdens de ceremonie op tv genoemd worden, ten gehore van al die kijkers over de hele wereld. Toch bijzonder! 

Reageren op de column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl