Burgemeester Bruls.
Burgemeester Bruls. Foto:
Column van de burgemeester

Een belangrijk fundament

Algemeen

Als burgemeester kom ik wekelijks op heel veel plekken. En overal kom ik Nijmegenaren tegen die zich inzetten voor onze stad en voor elkaar. Zij zijn bijvoorbeeld lid van een wijkraad, verenigingsbestuur, belangenvereniging of groenonderhoudsgroep. Of collectant voor een goed doel, overblijfkracht op school, activiteitenbegeleider in een zorgcentrum, natuurgids of taalmaatje. 

Dat is allemaal vrijwilligerswerk, dat mensen naast hun studie, werk, gezin en andere dagelijkse bezigheden doen. We weten uit onderzoek dat de helft van u zich bijvoorbeeld inzet voor uw buurt, bekenden of buren helpt met praktische zaken, mantelzorger is of bij een vereniging of organisatie actief is. Dat zijn dus vele tienduizenden Nijmegenaren, jong en oud. Daarmee kunnen we wel stellen dat vrijwilligers een belangrijk fundament zijn onder onze samenleving.

Wat mij steeds weer opvalt, is hoe enthousiast en betrokken deze mensen stuk voor stuk zijn. Uit gesprekken met vrijwilligers merk ik dat hun werk zich uitbetaalt in plezier, het gevoel van nut te zijn, de contacten die zij opdoen, saamhorigheid en de dankbaarheid van de mensen die zij helpen. De kleine vergoeding die sommigen krijgen, telt daar meestal niet eens in mee. 

De wethouders en ik hebben dat plezier onlangs ook zelf weer ervaren, toen we bij de jaarlijkse vrijwilligersactiedag NL Doet samen met bewoners in een woonzorgcentrum bloembakjes hebben gemaakt.

‘Een grote pluim voor alle vrijwilligers!’ 

Vrijwilligers zetten zich in met hart en ziel en besteden veel tijd en energie aan hun taken. Sommigen doen dat bijna een heel leven lang. Dat zien we ook bij onderscheidingen zoals de Zilveren Waalbrugspeld die ik jaarlijks vele malen aan vrijwilligers mag uitreiken. 

Wij merken hun prestaties lang niet altijd op, omdat hun inzet ook achter de schermen plaatsvindt. Maar zonder deze mensen zouden heel veel activiteiten en ook grote (sport)evenementen in onze stad niet eens kunnen doorgaan. 

Wist u bijvoorbeeld dat de mensen die u afgelopen week achter de tafels op het stembureau hebt ontmoet, en de mensen die dag en nacht bezig zijn geweest om de stemmen te tellen, ook vrijwel allemaal vrijwilligers waren? De verkiezingen in onze stad kunnen worden georganiseerd, omdat 1200 vrijwilligers zich (samen met 200 medewerkers van de gemeente) willen inzetten voor de democratie. 

Mijn conclusie: Nijmegenaren hebben hart voor deze stad. Daar ben ik als burgemeester trots op en dankbaar voor. Een grote pluim voor alle vrijwilligers!

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl