Afbeelding
Column van de burgemeester

Evenementen

Algemeen

Vorig weekend liep onze stad weer vol voor de Zevenheuvelenloop. Samen met een bedrijfsloop, kinderloop en avondloop is dit toch altijd een groots sportevenement voor iedereen, amateur en professioneel hardloper, waarin onze stad en de mooie omgeving goed tot hun recht komen.

Met de coronaperiode al wat verder op de achtergrond, blijft het fijn om te zien dat de evenementen in de stad weer tot leven komen. Wij zijn toch in hart en ziel een evenementenstad. Als het WK voetbal in een ander land onder andere omstandigheden was georganiseerd, zou onze stad ook weer in het oranje uitgedost bruisen van gezamenlijke feestelijkheid. Nu maken we onze persoonlijke keuze: kijken of niet, thuis of toch samen buiten de deur.

Nog niet alle evenementen zijn zoals vóór corona, merken we. Het enthousiasme van de deelnemers is er gelukkig niet minder om, maar de deelnamecijfers zijn bij diverse sportevenementen nog niet helemaal op het peil van ervoor. Dat meldde de organisatie van de Zevenheuvelenloop ook. En niet alleen aantallen deelnemers, maar ook aantallen vrijwilligers in de evenementenwereld zijn wat teruggelopen. Dat is jammer, want vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar. Er kunnen diverse redenen voor zijn.

Dat mensen in de periode dat veel niet doorging, andere sporten, activiteiten of vrijwilligerswerk zijn gaan doen bijvoorbeeld. Misschien heeft het ook gewoon weer even tijd nodig om op stoom te komen, dat hoop ik dan maar. Want evenementen zijn belangrijk voor Nijmegen. Omdat het de stad levendig maakt, en pluspunten biedt aan het wonen in onze stad. Natuurlijk zorgt elk evenement wel voor wat hinder in de buurt, bijvoorbeeld bereikbaarheid of geluid. Toch zijn er weinig inwoners voor wie dat echt overlast betekent, en zijn er vooral veel Nijmegenaren die ervan genieten.

Zo hebben wij weer een mooie kermis beleefd en was de Vierdaagseweek als vanouds. Dat vonden ook de bezoekers: zij gaven deze intocht en de Vierdaagsefeesten prachtige rapportcijfers, een 8,6 en een 8,4. We hebben laten onderzoeken wat de Vierdaagse betekent voor onze stad. We weten dat de Vierdaagse zo ongeveer voor de helft bezocht wordt door Nijmegenaren. Het feest leeft dus goed hier. Maar ook mensen van buiten die de Vierdaagseweek en andere evenementen bezoeken, zijn belangrijk voor de stad en onze economie.
Zij zorgen voor flinke inkomsten voor onze ondernemers. De Vierdaagsefeesten hebben Nijmegen bijvoorbeeld zo’n 64 miljoen euro omzet aan eten en drinken opgeleverd deze zomer. Door te evalueren wat goed ging en minder goed, halen we steeds ideeën op die evenementen verbeteren. Met als prachtig voorbeeld de succesvolle recyclebare bekers, die zorgden voor veel minder afval op straat. Zo zorgen we samen dat Nijmeegse evenementen meegaan met de tijd en kunnen we er hopelijk nog lang van genieten.

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl