Lyra Pramuk.
Lyra Pramuk. Foto:

De Week van Drift: elektronische muziek en clubcultuur in spotlight

Algemeen

NIJMEGEN - Drift en Stichting Sinus slaan de handen ineen voor De Week van Drift. Van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 juni vinden er in Nijmegen evenementen plaats, van Hubert tot LUX en van films tot installaties en een interview onder leiding van Sinan Can. Tijdens De Week van Drift worden alle facetten van elektronische muziek en clubcultuur in de spotlight gezet.

“Elektronische muziek is meer dan dansen alleen. Sterker nog: voor een deel van de samenleving is het de hartslag waarop het leven zich voortbeweegt. Buiten muziek gaat het over kunst, cultuur en bovendien hoe mensen elkaar vinden op de dansvloer. Een vanzelfsprekendheid waarbij vaak niet wordt stilgestaan - en die nog minder wordt bevraagd”, aldus de organisatie.

Iran

“We openen op dinsdag 6 juni, wanneer er in samenwerking met LUX wordt stilgestaan bij de luxepositie van de West-Europese clubcultuur tijdens een vertoning van ‘Raving Iran’. De documentaire volgt twee bevriende dj’s uit Iran die de clubcultuur waar ze zo van houden onder de radar van een nietsontziend regime tot bloei proberen te brengen. Voorafgaand staat er onder leiding van Sinan Can een interview met Iraniër Reza op de planning, wiens persoonlijke verhaal overeenkomt met de hoofdpersonen.”

Interview

Woensdag 7 juni staat in het teken van het persoonlijke verhaal van Elias Mazian, een van de headliners van Drift Festival. In De Vereeniging gaat hij in gesprek met The Golden Hour over wat hem beweegt, hoe hij is gekomen waar hij nu is en welke muziek daarbij instrumenteel is geweest. Een muzikaal interview waarin de leefwereld van de Amsterdamse dj centraal staat.

Films

Op donderdag 8 juni staan er in samenwerking met Go Short en Roffa Mon Amour drie korte films op het programma bij Hubert. Eddy Kennedy, alias dj & producer Kessler, verzorgt tijdens een van deze films live de soundtrack waarbij de innige relatie tussen audio en video onder een vergrootglas wordt gelegd.

Muzikale performances 

De week wordt op vrijdag 9 juni afgesloten bij Doornroosje met vier muzikale performances. Allemaal leggen ze de link tussen elektronische muziek en meerstemmigheid. 

Lyra Pramuk geeft haar liveshow Echoluminescence weg, waarbij ze haar betoverende stem combineert met een spectaculaire belichting en scenografie. 

Oceanic presenteert live zijn nieuwe album Choral Feeling waarop hij de stemmen van vrienden en geliefden heeft verweven tot een geheel. 

Tot slot staan we stil bij wat luisteren betekent in een digitale wereld, met twee audiovisuele installaties van Martina Raponi en Mint Park.

Losse tickets en passepartouts zijn verkrijgbaar via driftomtedansen.nl/events/stichting-sinus-de-week-van-drift/

The Golden Hour.
Still uit 'Raving Iran'.