Een dekoloniale verstandhouding met erfgoed

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Oscar Ekkelboom verzorgt dinsdag 14 november de maandelijkse KKN lezing. Thema: ‘Omstreden en ongemakkelijk? Een dekoloniale verstandhouding met erfgoed. De lezing is in het Maria Montessori gebouw aan de Thomas van Aquinostraat 4 in Nijmegen van 19.30 tot 20.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur).  Aanmelden via www.ru.nl/kkn. Entree: 3,00-5,00 euro, studenten en scholieren gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart). 

Dekolonialiteit is een begrip dat steeds vaker wordt gebruikt in het kunsthistorische discours. ‘Maar wat betekent dat eigenlijk?’, vraagt de gemiddelde museumbezoeker zich misschien af. Het kan behoorlijk ongemakkelijk zijn als kunstwerken ineens in een ander daglicht worden gepresenteerd. Waarom is dat zo belangrijk en hoe gaan musea daarmee om? Ekkelboom gaat in op enkele lokale en internationale voorbeelden van (de)koloniale kunstpresentaties. 

Kunsthistoricus Ekkelboom is als promovendus verbonden aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt hoe kunst en musea verwikkeld kunnen zijn met koloniaal denken.