Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

Kou

Algemeen

Het is december, de dagen zijn korter en het wordt kouder. Dit is voor velen ook weer een gezellige periode: lekker thuis met kaarsen en lichtjes aan, de feestdagen die eraan komen. 

De winter was vorig jaar het gesprek van de dag door de stijgende gasprijzen en de afhankelijkheid van Russisch gas. Veel mensen beseften toen voor het eerst dat ze de thermostaat eigenlijk zonder nadenken hoger zetten, zodra het kouder wordt. Terwijl het alleen al voor het klimaat beter is als we die een graadje (of meer) lager zetten, en een extra vest en sloffen aantrekken. Sommigen hebben inmiddels hun huis beter geïsoleerd. Zo niet, dan kan het met diezelfde lagere temperatuur op de thermostaat toch best weer even wennen zijn.

Staat u ook wel eens stil bij de mensen die die luxe helemaal niet hebben? Mensen met een laag inkomen laten de verwarming soms helemaal uit, door de optelsom van rekeningen. Voor een deel springen wij bij met de energietoeslag en is er financieel advies mogelijk. 

Voor mensen die in onze stad op straat leven, is de winter helemaal een zware tijd. Het streven is dat niemand in Nijmegen op straat hoeft te slapen. Er zijn verschillende opvangplekken waar dak- en thuislozen door het jaar heen terecht kunnen. En er is begeleiding en zorg om onderliggende redenen van dakloosheid te bestrijden, zoals verslaving of psychische problemen. 

‘In Nijmegen willen we niemand in de kou laten staan’ 

We hebben een aardig beeld van om hoeveel mensen het gaat, maar er is toch een beperkt aantal plekken. 

Zo merken we dat de opvangmogelijkheden in een grote stad als de onze soms mensen van (ver) buiten de stad aantrekken. Ook zien we vaker arbeidsmigranten op straat belanden, bijvoorbeeld doordat hun baan of huur wordt beëindigd en zij geen kant meer op kunnen.

Van november tot mei zorgen wij voor extra 24-uurs winteropvang bij de Jan Massinkhal, om te slapen, eten, douchen en verblijven tijdens de kou. De winteropvang is er voor mensen die meestal buiten slapen, of niet bij een andere opvang terecht kunnen (of willen). Sommigen verkiezen nu eenmaal, om wat voor reden dan ook, het buitenslapen boven een plek in de opvang. 

Ik denk daarom ook dat het ondenkbaar is dat er nooit meer iemand op straat zal slapen. Maar: bij vrieskou kan dat levensgevaarlijk zijn. De medewerkers van de GGD, politie en toezicht kijken nu extra uit naar buitenslapers, om hen te bewegen naar de opvang te gaan. U kunt ook helpen door dit te melden via de website van de GGD. Want in Nijmegen willen we niemand in de kou laten staan.

Reageren op deze column? Mail dan naar secretariaatburgemeester@
nijmegen.nl