Afbeelding
Column van de burgemeester

Energiefixers

Algemeen

Het klinkt misschien wat vreemd, omdat de temperaturen oplopen en de verwarming niet (vaak) meer aan hoeft. Maar vorige week was ik weer op pad in de stad en dat stond dit keer in het teken van energie besparen. Ik ging mee met de Energiefixers van onze gemeente op huisbezoek bij bewoners van Bottendaal. 

Deze handige klussers helpen Nijmegenaren met tips en maatregelen om hun huis warmer te krijgen, met minder energieverbruik. En dat hebben ze inmiddels al bij ruim 6000 Nijmeegse huizen gedaan. Ik wilde graag eens meekijken hoe zo’n bezoek eraan toe gaat. 

Wijk voor wijk gaan deze teams aan de slag. Ze helpen inwoners hoge energierekeningen te voorkomen, dat is vooral belangrijk in wat oudere huizen. Daar tocht het eerder, omdat die bij de bouw niet zo goed geïsoleerd zijn als nieuwere woningen. Als de Energiefixers in uw buurt komen, dan wordt u daarover geïnformeerd. Ik heb vooral ontdekt dat je met kleine tips en klusjes ook al veel resultaat kunt bereiken. Als je handig bent, kun je die klusjes ook zelf doen. Maar voor veel mensen zijn de Energiefixers een uitkomst. En het kost u als bewoner niets. 

Ze komen op afspraak bij u thuis om bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen, warmte-reflecterende folie achter de radiatoren te plakken, of zij stellen uw cv-ketel zo in, dat hij met minder energieverbruik hetzelfde resultaat bereikt. Daarvoor nemen zij zelf gereedschap en spullen mee. 

‘Energie besparen is voor een belangrijk deel ook veranderen van gedrag’ 

Energie besparen is voor een belangrijk deel ook veranderen van gedrag. En dat moet u natuurlijk wél zelf doen. Als het fris is een dikke trui en sloffen aan, in plaats van de verwarming hoger zetten. Goed ventileren, want droge lucht verwarmt beter. De tussendeuren in huis kunnen openblijven voor een constante temperatuur in huis, maar je doet de gordijnen ’s avonds dicht. Dat soort dingen. 

De Energiefixers geven slimme tips die passen bij de situatie in huis. En zij hebben voor mensen met een koopwoning die handige klussers zijn, ook advies om zelf wat verdergaande isolatiemaatregelen aan te brengen. In de veelheid aan energie-initiatieven en-adviezen tegenwoordig is het ook goed om te weten dat de energieadviseurs onafhankelijk zijn. 

Energie besparen loont, zeker in oudere huizen. Zo houdt u meer geld over voor andere belangrijke dingen. En minder energieverbruik is goed voor het klimaat; dat brengt ons weer een stapje dichter bij een energieneutrale stad. Voor de gemeente zijn deze mensen dus heel waardevol. En wij kunnen hen met dit project een opleiding en werk bieden, wat voor sommigen ook betekent dat zij werkervaring opdoen waarmee zij hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Een mooi initiatief voor iedereen, is mijn conclusie!