Afbeelding
Foto:
Column van burgemeester Bruls

Stroomtekort

Algemeen

In 1879 vond Edison de eerste gloeilamp uit en inmiddels is elektriciteit niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Door alle uitvindingen sindsdien is stroom een basisbehoefte voor mensen geworden. Reden te meer om nieuwe, duurzame energiebronnen te ontwikkelen, die minder schadelijk zijn voor het klimaat. 

Zo kennen we ‘groene’ stroom van windmolens en kan er energie worden opgewekt uit rivieren en de aarde. Steeds meer mensen verwarmen hun huis met een warmtepomp en hebben zonnepanelen. En alle elektrische auto’s moeten opgeladen worden, dus komen er steeds meer laadpalen. Goede ontwikkelingen, want we willen als stad energieneutraal worden.

Dit alles brengt mij tot het woord dat steeds vaker in het nieuws opduikt; netcongestie. Wat mij betreft een kanshebber in de rijtjes ‘modewoorden van het jaar’. Maar het gaat om een serieus onderwerp. Het betekent zoiets als filevorming in het elektriciteitsnet: in een groot deel van het land is het net vol. Omdat we met zijn allen steeds meer elektriciteit nodig hebben, maar ook zelf leveren aan het elektriciteitsnet, ontstaan er opstoppingen. Die vinden plaats op het moment dat het transport van stroom via het netwerk groter is dan wat het stroomnet aankan. Dan kan de stroom uitvallen, maar volgen er meer problemen die vervelend merkbaar worden. 

Zeker in een flink groeiende stad als Nijmegen. Bedrijven kunnen geen nieuwe vestiging openen zonder stroomaansluiting. Nieuwbouw van woningen die zo hard nodig zijn, is niet mogelijk of loopt vertraging op. Dat zagen we onlangs ook bij woningen en winkels in het Hart van de Waalsprong. Die konden al worden opgeleverd, maar er is nog geen stroom voor iedereen. Zo werkten bijvoorbeeld de liften naar zorgwoningen niet en konden bewoners er niet intrekken.

Netcongestie brengt dilemma’s mee, die soms lastig te begrijpen zijn. Want we moeten verduurzamen, maar hebben bijvoorbeeld toch milieuvervuilende generatoren nodig om verder te kunnen. De overheid en elektriciteitsbedrijven werken hard aan oplossingen. Het is niet eenvoudig en de gevolgen zullen voor meer mensen merkbaar worden de komende tijd. Zo zijn er in ieder geval snel extra elektriciteitshuisjes nodig in Nijmegen. Maar die hebben een plek nodig in de openbare ruimte. En dat gaat altijd ten koste van iets: groen, speelruimte of iemands uitzicht vanuit huis. 

U begrijpt: dat gaat discussie opleveren in de wijken. Waarschijnlijk volgt er méér waar we niet vrolijk van worden. We zullen in de toekomst wellicht ons stroomgebruik moeten aanpassen, zoals ’s nachts de was draaien. Of er komen andere stroomtarieven. Dit alles vraagt om uw begrip en medewerking, want ook dit is een probleem dat we samen zullen moeten oplossen. 

Reageren op deze column? Mail dan naar secretariaatburgemeester@
nijmegen.nl